Olivolja kan förbättra endotelfunktionen hos patienter med åderförkalkning

En dubbelblind, randomiserad studie utförd på 82 inskrivna patienter med tidig ateroskleros (åderförkalkning) visar att konsumtion av olivolja förbättrade endotelfunktionen och minskade inflammatoriska processer. Testpersonerna var 52 år gamla vid studiens slut.

De fick antingen ett dagligt intag av 30 ml olivolja, eller 30 ml epigallocatechin 3-gallate (EGCG)-kompletterat med olivolja, under en period av 4 månader. Resultat visade att olivoljan ensam gav en förbättrad endotelfunktion och reducerade inflammatoriska parametrar. De var ingen signifikanta skillnad i resultat mellan de två grupperna. Resultaten visar att olivolja kan ge förbättrad endoteldysfunktion hos patienter med tidig åderförkalkning.

Reference: ”Beneficial effects of polyphenol-rich olive oil in patients with early atherosclerosis,” Widmer RJ, Freund MA, et al, Eur J Nutr, 2012 Aug 8; [Epub ahead of print].  (Address: A Lerman, Division of Cardiovascular Diseases, Department of Internal Medicine, Mayo Clinic and College of Medicine, Rochester, MN, USA. E-mail: lerman.amir@mayo.edu ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu