Ökat intag av bönor kan sänka blodtrycket, förbättra fasteglukos och ge minskade triglycerider

En studie som utförts i Costa Rica och baserats på vuxna människor utan diabetes, visar att en ökning av det dagliga intaget av bönor var positivt associerade med minskat blodtryck, minskade triglycerider och förbättrat fasteglukos. Bönorna påverkade även kvoten av HDL-kolesterol, medan en ökning av vitt ris i intaget istället visade på ökat blodtryck.

Så mycket som 35 procents minskning av risker kopplade till det metabola syndromet syntes när testpersonerna fick en extra portion med bönor i sin dagliga kost. 
  
Reference:”A higher ratio of beans to white rice is associated with lower cardiometabolic risk factors in Costa Rican adults,” Mattei J, Hu FB, et al, Am J Clin Nutr, 2011 Aug 3; [Epub ahead of print]. (Address: Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA)

www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.vegetarisk.info