Ny forskning: Tydligt samband mellan miljögifter och folksjukdomar

Ny forskning visar på sambandet mellan miljögifter och våra vanligaste folksjukdomar. Det är Monica och Lars Lind från Uppsala Universitet, som nu kan visa på ett samband mellan kan hormonstörande miljögifter och folksjukdomar som fetma, högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.

Idag har 350 000 svenskar diagnostiserats med diabetes och den direkta sjukvårdskostnaden för var och en av dessa patienter ligger på kring 30 000 kronor per år. Samhällets kostnad för endast diabetes som sjukdom ligger på cirka 9 miljarder enligt en studie från Lunds universitet. Naturligtvis så påverkar felaktig, och främst för sockerrik och tillsatsrik, kosthållning och för mycket stillasittande, men även miljögifter påverkar i detta avseende. Nya studier visar att PCB och ftlater bidrar till bukfetma och att det även ökar risker för sjukdomar som diabetes och åderförkalkning.

Resultatet bygger på en stor epidemiologisk studie (PIVUS) som har bland annat har undersökt sambandet mellan 23 olika miljögifter och några av våra vanligaste folksjukdomar. Studien baserades på 1000 personer där olika värden mättes vid 70 års ålder, 75 års ålder och 80 års ålder. Resultatet visade ett tydligt samband mellan hormonstörande miljögifter och fetma.

Källa: Miljöforskning, Formas tidning

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu