Näringsboosta genom egen groddning

En grodd börjar växa redan när ett frö/böna placeras i en fuktig, luftig miljö, gärna med rätt temperatur och i mörker. Groddning innebär att fröet växer i en kontrollerad miljö såsom i en genomskinlig tillbringare eller liknande. Du kan använda dem en vecka efter färdig groddningsprocess men bör skölja noggrant och ta bort de som är dåliga och missfärgade. Groddar innehåller gott om näring, protein och är mättande i allt från en vårpicknick, sommarsallad, höstgryta  eller vintersoppa.


De råvaror som är enklast att grodda är: råris, linser, krasse, mungbönan, bovete, hirs, linfrö, ärtor och vete.

Linsgroddar är rika på A , B och C-vitamin, mineraler och har upp till 30 % protein medan mungbönan innehåller lite mindre protein men den fantastiska antioxidanten E-vitamin. Vete som groddas är lättare att äta för en skadad tarm, för glutenintoleranta samt för de som behöver motionera sitt tarmssystem och balansera upp sitt PH-värde, Vete innehåller relativt lite protein men har gott om mineraler och B och E-vitamin.

Alfalfa är förmodligen de mest kända groddarna och tillhör de mycket näringsrika ärtväxterna. Använd gärna groddarna eller alfalfafrön till att mala mjöl då de både är rika på protein, mineraler, vitaminer, då framförallt betakaroten..


Grodda enkelt med vårt 10-stegs program!

1. Skölj groddarna och lägg dem i en genomskinlig burk med lock.
2. Häll ljummet över vatten så att de täcks.
3. Trä ett finmasktigt nät över tillbringaren och fäst med en gummisnodd.
4. Låt stå över natten på en mörkplats, gärna lite lätt lutad.
5. Skölj morgon och kväll tills groddarna är klara (tar vanligtvis 5-7 dagar).
6. Häll av vattnet och skölj flera gånger innan du äter dem.
7. Placera i kylskåp och skölj innan du äter dem.

Läs mer på: www.kostkoll.se