Nanoteknik: Spridning av nanopartiklar och medicinska risker med nanoteknik.. !

Jag har skrivit om nanoteknik och nanopartiklar vid ett flertal tillfällen.- Nanotekniken är till stor del en alltför oprövad metod, som varken stödjs av vetenskapliga studier eller sunt förnuft. För att förstå vad nanoteknik är, så kan man likna det vid genmanipulering. Vid genmanipulering flyttar man gener och i nanotekniken, flyttar man molekyler.

Nanoteknikens användningsområden

Idag används det främst till förpackningsmaterial inom livsmedelsbranschen, till läkemedel, inom kosmetiken och till kläder, men förekommer även som kosttillskott och inom kemiindustrin. Det som är oroande är att vi inte har en aning om hur nanopartiklarna agerar och påverkar den mänskliga kroppen och naturen.

Spridning av nanopartiklar

Nanopartiklar kan ta sig sig genom huden, in i cellerna och in i vårt DNA. De kan också spridas upp i hjärnan via vår näsa och luktnerv. Att de är så små, så de sprids i hela kroppen, används till och med som ett argument från ett tyska kosttillskott-företag, känt för sina nanobaserade kosttillskott.

Medicinska farhågor med nanoteknik

Hur nanopartiklar sprids känner vi till, men hur de påverkar oss och naturen har vi oerhört låg kunskap om. Partiklarnas nedbrytning och omvandling kan ha förödande konsekvenser för båda djur, natur och människan. Om det är farligt eller inte… det vet vi inte ännu och det kommer ta lång tid att ta reda på. Sakkunniga talar om medicinska farhågor, gällande nanobaserade material och dess inverkan på hjärt-kärlsystemet samt hur det påverkar DNA och kroppens celler. Trots detta, så används nanoteknik och nanopartiklar allt mer. 

Genmanipulering, kemikalier och nanoteknik

Liksom vid genmanipulering, så ignoreras försiktighetsprincipen, där de saker som misstänks farliga bör undersökas noga INNAN de används. Liknande undantag figurerar i andra sammanhang, som exempelvis de 100.000 kemikalier som finns i vårt samhälle. Att endast 5% av dessa ’är forskade på säger mycket i sammanhanget. Även tillsatser och läkemedel släpps genom för lättvint och skapar problem som oftast tar lång tid att rensa upp.  


Säkerhetsprinciper kring nanoteknik

Lyckligtvis, så har vår riksdag och regering förstått oron kring detta och talar om säkerhetsåtgärder kring nanoteknik. Tyvärr, så är sannolikheten stor att det kommer ta tillräckligt lång tid för dem att agera, för att skadan redan ska vara skedd (… om den inte redan är det… ). Det är som med GMO… Först när alla våra grödor är genmanipulerade kommer de förstå hur farligt det är att mixtra med naturen. Att det nu finns ytterligare ett orosmoln gör ju inte saken bättre.   

Läs mer om etiska frågor kring nanoteknik:

www.smer.se/Bazment/406.aspx
Debattartikel om nanoteknik

Läs mer om kemikalier och GMO:

www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se

www.kostkoll.se