MSG, glutamat och fria glutaminsyror

Natriumglutamat (MSG) innehåller glutamat, som är en saltform av ”fri glutaminsyra” d.v.s. ett gift som är förknippad med många hälsoproblem. Om MSG (glutamat) står att läsa via följande länk: (http://www.msgmyth.com/symptoms.html).

Glutaminsyra är en aminosyra som förekommer naturligt i kroppen, vilket i vissa fall till och med används som argument från livsmedelsproducenterna.  Dess fysiska funktion är att väcka kroppens excitatoriska neurotransmittorer. Med andra ord, så fungerar glutaminsyra som ett kemiskt ämnen som ”väcker” våra celler.  

Glutaminsyra förekommer naturligt i vissa obearbetade, hela livsmedel såsom t ex tomater. I denna naturliga form är det bundet till andra aminosyror och bildar på så sätt en kedja av aminosyror, d.v.s. ett protein. När  vi äter ett protein bryts det ner långsamt av vårt matsmältningssystem och glutaminsyran släpps ut successivt i blodet. I denna form är ämnet således helt giftfritt. Det som ev. tillförs kroppen och som blir överflödigt, rensar cellerna bort.

Vid tillverkning av MSG (glutamin) bryter man ner ett protein (oftast från majs, soja eller vete) och bearbetar dessa så att det blir fri glutaminsyra. De binder alltså inte längre till en kedja av aminosyror och är inte heller en del av ett protein. Det är denna nedbrutna glutaminsyra som tillförs kroppen i fri form av glutamat, och som orsakar stora hälsoproblem. Det är inte ovanligt att blodnivåer av glutamin kan öka mer än 20 gånger mer än den bör göra, bara genom tillförsel av glutaminrika livsmedel.

När glutamat tillförs kroppen på detta sätt, klarar den inte att rensa bort överskottet och vi får en överaktivitet i cellerna. Man kan säga att glutamat orsakar en överspänning i cellen, som är otroligt påfrestande.

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.naturmedicin.guiden.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.d-vitamin.biz
www.kolhydrater.org
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se