Motverka magont med pepparkakskryddor (ingefära, kardemumma, kanel och kryddnejlika)

Idag är det lucia, och vad är då bättre att tipsa om än pepparkakskryddornas fina effekter. Pepparkakor innehåller ju både kryddnejlika, ingefära, kanel och kardemumma.

Kanel är rik på antioxidanter och är en av de första kryddorna som använts. På andra ställen i världen förekom den redan 50 fKr och i Sverige omnämns den redan 1328. Ordet kanel kommer från italienska ordet canella, som betyder litet rör.

Kryddnejlika är, liksom kanel, oerhört rik på antioxidanter och motverkar oxidation från mental och fysisk stress. Kardeumma är starkt doftande, oerhört aromatisk och har används i Europa sedan 1200-talet. Den är, liksom ingefära, vanlig i asiatisk matlagning.

Ingefära blir alltmer vanlig i Sverige och den omtalas ofta för sina medicinska egenskaper. Ingefärsvatten är perfekt vid illamående (vid graviditet), åksjuka och lågt blodsocker. Ingefära har en antiinflammatorisk effekt och främjar matsmältningen på bra sätt.

Faktum är att pepparkakor oftast konsumerades en gång om året, eftersom kryddorna som behövdes var så dyra. På den tid då pepparkakan började bakas, åt man mycket svårsmält mat, som tex saltat kött. Många hade ont i magen och var på dåligt humör, MEN när de åt av pepparkakan blev magen lugn och fin av alla matsmältningsfrämjande kryddor och deras humör blev bättre. Det sägs att uttrycket ”att man blir snäll av pepparkakor” kommer ifrån just denna episod :)

Pepparkakor kan alltså lugna stressiga magar, men glöm inte att baka på glutenfritt mjöl (tex bovetemjöl, mandelmjöl och/eller kikärtsmjöl) och naturlig hälsosam sötning (tex kokossocker, honung och riktig frukt) istället för vetemjöl och strösocker.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu