Motverka dålig andedräkt med persilja, fänkålsfrön och kryddnejlika

Dålig andedräkt kan också vara ett tidigt tecken på hälsoproblem. Medan merparten av oss endast har dålig andedräkt på morgonen, så uppskattas det att 14-25 procent av alla amerikanerna lider av kronisk dålig andedräkt under hela dagen. Naturliga örter ger en mycket säkrare och hälsosammare behandling av dålig andedräkt, än de olika läkemedel som föreskrivs.

Dålig andedräkt kan orsakas av t ex förstoppning, diabetes, leverproblem (avgiftningsproblem) o.s.v. Tarmen hör samman med lungorna och via lungorna sker också delar av vår avgiftning. När vi utsätts för gifter, så avgiftas dessa via avföringen, njurarna, andningen och menstruationen samt vid huden.

En person med dålig inre miljö kan således lukta illa om både huden (främst vid svettkanaler som under armarna och i ljumskarna) och från lungornas utandning. Samma sak märker man om man druckit alkohol eller vitlök, då det luktar via svett och utandningsluft. De vanligaste orsakerna till dålig andedräkt  i munhålan är tandköttssjukdomar, brist på saliv, lågt pH i saliven, att vi har ätit lök eller vitlök eller att vi har överväxt av bakterier.

Vanlig behandling vid dålig andedräkt är munvatten, som innehåller kemiska gifter. Dessa munvatten innehåller 26 procent etanol, vilket är mer än ett glas vin. Studier visar att alkohol i munvatten reagerar i munnen och skapar en starkt cancerframkallande biprodukt som kallas för acetylaldehyde.

Överanvändning av munvatten påvisas orsaka bakteriella infektioner, karies och cancer i munnen/munhålan. Alkohol i munvatten kan även orsaka ”muntorrhet” som även det bidrar till bakteriell överväxt. Lösningsmedlets egenskaper kan lösa fyllningar, vilket ökar exponering för kvicksilverånga från amalgamfyllningar och xenoestrogenic ftalater från kompositfyllningar. Dessutom ger alkohol fläckar på tänderna och skadar tandemaljen.

Många använder även sockerfria tuggummi och godis med mintsmak godis för att förbättra sin andedräkt. I dessa produkter återfinns konstgjorda aromer och konserveringsmedel som är både neurotoxiska och cancerframkallande. Vanligtvis innehåller de även sötningsmedel och/eller socker.

Första steget till god munhälsa:

– Återfukta munnen med renat vatten
– Ät en diet med låg sockerhalt
– Öka intaget av fytonäringsämnen i grönsaker
– Välj mer antioxidantrika livsmedel såsom bär och grönsaker
– Komplettera med naturliga örter som innehåller aromatiska fytonäringsämnen
– Tugga gärna på fänkålsfrön (minskar även sötsug, gasbildning och väderspänningar)
– Öka pH-värdet med citronvatten, broccoli eller andra gröna grönsaker  
– Borsta tänderna med tandkräm baserad på färska kryddnejlika
– Koka te på kryddnejlika eller persilja  

Fänkålsfrö är fantastisk för att motverka sötsug, och med mindre socker i födan förbättras både munnens och magtarmkanalens pH-värde, samt effektiviteten av de enzymer som frisätts tilllsammans med saliven. Tugga på fänkålsfrö mellan måltiderna och/eller vid sötsug (och komplettera med krom och zink för ökad mängd receptorer för glukos/insulin på cellen och förbättrad insulinkänslighet).

Mer om näring och hälsosam kosthållning:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info