Mjölk hämmar näringsupptaget…!

Ni minns kanske när de nya mjölktillverkarna lanserade sin lidlmjölk m.m. och Arla gick ut med en studie om att endast deras mjölk gav mineraler? Minns ni att studien visade att det var tvärtom och att människan knappt tog upp något alls av näringen i mjölken. Denna studie fanns tydligt angiven på livsmedelsverkets hemsida för att helt plötsligt försvinna och sedan knappt omnämnas. Det är minst sagt anmärkningsvärt, men inte alls överraskande… eftersom det mesta mörkas när det inte ger önskad resultat.  

För att påvisa detta så kan vi lyfta en annan undersökning som visar på mjölkens negativa inverkan på kroppen. Att te kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar påvisas av flera undersökningar, då främst på grund av att te innehåller fantastiska antioxidanter som verkar antiinflammatoriskt och får blodkärlen att slappna av. Forskare vid Charite Hospital i Berlin bekräftade effekten för svart te men upptäckte snabbt att en skvätt mjölk i teet stör ut effekten.

(Källa: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1499)


Inom ayurveda finns strikta regler gällande mjölk, framför allt då den är väldigt slembildande och för att den efter intag hindrar upptaget av alla andra näringssubstanser.


Mjölk rekommenderas därmed att ätas helt separat som måltid och alltid dagsfärsk, utspädd med minst 2 delar vatten och kokad med kryddor. Om inte så lägger den sig som en hinna i magen/tarm och hindrar annan näring att absorberas genom tarmen. 


Regelbunden användning förstärker impenetrabiliteten av tarm, vilket alltså påvisas i ovan nämnda artikel om svart té och antioxidanter. Och de mineraler som tillsätts till mjölken är kemiska, vilket gör att endast 4-7% av dem tas upp av kroppen.

För lite D-vitamin kan ge minskat upptag av kalcium i tarmen, vilket kan förstärka mineralbristerna.  

Läs mer: I Lancet, årgång 1936, finns en god artikel om pastuerisering och full mjölk. Annars finns det oerhört många referenser på hemsidan: http://notmilk.com/

Läs mer om D-vitamin: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=301