Medelhavsdieten och kognitiv funktion hos äldre med hög risk för hjärt-kärlsjukdom

I en studie med 447 försökspersoner med hög risk för hjärt-kärlsjukdom (mellan åldrarna 55 och 80 år), inskrivna i PREDIMED studien (en primär prevention dietary-interventionsstudie), syntes tydliga kopplingar mellan kosten och riskerna för hjärtkärlsjukdom. Mediterranean diet visade sig vara associerad med förbättringar testpersonernas kognitiv funktion och specifika livsmedel kopplades till kognitiva funktioner. Olivolja var associerat med förbättrat omedelbart verbalt minne, jungfruolja och kaffe var förknippade med förbättringar i fördröjd verbalt minne och valnötter associerades med förbättrad arbetsminne. Resultatet visar att ökad konsumtion av antioxidantrika livsmedel i allmänhet, i synnerhet polyfenoler, är förknippat med bättre kognitiv funktion hos äldre patienter med hög kardiovaskulär risk.

Reference: ”Polyphenol-rich foods in the Mediterranean diet are associated with better cognitive function in elderly subjects at high cardiovascular risk,” Valls-Pedret C, Lamuela-Raventos RM, et al, J Alzheimers Dis, 2012; 29(2): 773-82. (Address: Lipid Clinic, Endocrinology and Nutrition Service, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Hospital Clínic, Barcelona, Spain).  

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu