Löpning under graviditet och övervikt hos barn

Löpning under graviditet

Fråga:

Jag undrar hur långt in i en graviditet man kan motions springa? När är det lämpligt att sluta springa? 
 
Svar:
Du kan egentligen springa så länge det känns bekvämt men efter en tid, så kommer din vikt kanske att göra en löparrunda ganska obekväm och då rekommenderar jag promnader eller cykling om du får ont i dina knän. Tänk på att även simning är ett alternativ. 

Överviktig flicka

Fråga:

Min dotter som fyller 7 nästa vecka har alltid varit överviktig och lyckligtvis, så fick hon höra den första kommentaren om att hon var tjock när hon bara var 4 år. Ingen annan av oss i familjen är överviktiga och behöver lite kosttips på hur vi kan minska henne lite för hennes egna skull utan att det märks och pratas.

Svar:
Min rekommandation är att ni använder er av vår handflatemetod där du lär henne att lägga upp normal mängd mat på tallriken för att minslka storlekarna. Motsvarande en handflata protein, 1 knuten näve med grönsaker och 1 knuten näve med potatis, pasta eller ris. Minska bakverk, läs, snacks och snabbmat samt ha bara godis till helgen (lördagsgodis).
 
Grönsakerna fyller ut, mättar och gör måltiden mer näringsrik och därmed minskar behov från andra källor som kan öka sötsuget. Läs gärna mer om övervikt, barnkost och barnträning på www.kostkoll.se och www.piggabarn.se