Läk tarmen naturligt med mikrobiomtest, probiotika och prebiotika, matsmältningsenzymer, glutamin och zink

Jag skriver ofta om probiotika och hur viktigt det är med god tarmflora, särskilt idag när stress och mindre bra kostval påverkar vår flora på ett negativt sätt. Probiotika är goda bakterier som främjar tarmfloran, och de trivs tillsammans med prebiotika som finns i maten vi äter. Det viktiga när man äter probiotika är att ta dem tillsammans med mat, då de buffrar ihop med maten du äter. Tänk gärna på att äta gott om fibrer (kostfibrer som resistent stärkelse) så att dina goda bakterier trivs bättre. Tarmens goda flora förbättras även av dagligt intag av Omega 3, exempelvis algolja.Stress är förmodligen bland det mest viktiga att tänka på när det gäller tarmfloran, och merparten av mina patienter med långvarig stress har låga värden på viktiga stammar som bifidobacterium (viktigt för att bryta ner histamin) och e.coli (viktigt för att konvertera serotonin). Det är mycket vanligt att stress bidrar till låga nivåer av akkermansia samt andra viktiga funktioner såsom produktion av smörsyra och IPA. Vikten av tarmflora är givetvis vanliga parametrar såsom bra immunförsvar och en frisk tarm. Dock så är det minst lika viktigt med god tarmflora för att hålla nere inflammatoriska processer, för god kvalitet på hormoner och fullgod konvertering och nedbrytning av signalsubstanser. Att ha bra balans på signalsubstanser handlar således inte om hjärnan utan om hur vi mår i tarmen. När du saknar e.coli så saknar du förmågan att konvertera serotonin och melatonin, brist på bifidobacterium ger histaminintolerans och om du saknar antiinflammatoriska bakteriestammar som l.casei, så saknar du förmågan att hålla nere inflammatoriska processer.  Dessa är bara några av många exempel på hur vi påverkas av vår tarmflora.

 

Här kommer några tips på hur du kan förbättra din tarmflora: 

  • Lägg till mjölksyrade grönsaker till din kost, och gärna till varje huvudmåltid. Ett tips är tistelvind, ett märke på mjölksyrade grönsaker som finns i vanliga matbutiken.
  • Det kan vara klokt att lägga till matsmältningsenzymer, exempelvis Allzym från Alpha Plus: Allzym (Du erhåller 25% rabatt på alla Alpha Plus produkter när du anger zarah i kassan).
  • Lägg till en bra probiotika, antingen Innate response superprobiotika Mega Flora PlusMega Flora Woman som är avsedd för optimal vaginal flora, eller Pro 10 Plus från Alpha Plus (25% rabatt när du anger zarah i kassan).
  • Jag brukar alltid tipsa om att göra ett mikrobiomtest också, då det är mycket bra att mäta tarmfloran och se vilka obalanser som finns. Riktigt bra mikrobiomtester innebär att man mäter med DNA-teknik för fullgott resultat. Om du önskar beställa mikrobiomtest så mailar du oss via vår bokningssida tidsbokning@zarahssida.se
  • Om tarmen inte är hundra, så är det också klokt att lägga till glutamin och zink, de näringsämnen som behövs för att läka tarmslemhinnan. L-glutamin 400 g – L-glutamin 100 % I Pulverform | Alpha Plus (alpha-plus.se) och Zink Plus 90 tab – För Ett Normalt Immunsystem | Alpha Plus Kosttillskott (alpha-plus.se) (25 % rabatt när du uppger zarah i kassan).
  • Om dessa mer vanliga rekommendationer inte hjälper för dig så rekommenderar jag att du bokar en tid för en mer personligt anpassad rekommendation, samt att du mäter din tarmflora med hjälp av mikrobiomtest. Du får då en personligt anpassad rekommendation som brukar vara mer effektiv än att arbeta generellt.