Lägre läskintag minskar riskerna för njursten

En ny studie publicerad i Clinical Journal of the American Society of Nephrology visar att stora mängder läsk kan öka riskerna för njursten. Enligt studien så ligger maxintaget på en läsk per dag, inte mer. Studien genomfördes av forskare vid Harvard University i Boston, i samarbete med nefrologicentrat Unità di nefrologia del Policlinico Gemelli i Rom, Italien.

Målet med studien var att kunna visa vilka drycker som är ”njurvänliga” för att på så vis kunna precisera rådet om att dricka två liter vätska om dagen (som patienter med njursten vanligtvis får). Tidigare studier visar att vissa vätskor snarare kan försämra njurtillståndet, än förbättra symtombilden.

Under studien följde man 194 000 individer under 8 år. Alla fick registrera sina matvanor och eventuell utveckling av njurproblem. Resultaten visade att ett överdrivet intag av sockrade och kolsyrade drycker ökade riskerna för njursten med 33 procent. Däremot, till skillnad från tidigare och mindre studier, visade sig både kaffe och te ha en skyddande effekt. Så även rött och vitt vin, öl och andra alkoholhaltiga drycker. Det bör dock påpekas att båda kaffe och alkohol påverkar andra organ såsom lever, bukspottkörtel och binjurar, så det allra bästa är ALLTID att dricka vanligt, rent vatten.

Dra ner på läsken: http://foodmonitor.se/index.php/forskning-a-ingredienser/2342-forskning-dra-ner-pa-lasken-for-njurarnas-skull