L-karnitin visar fördelar för blodsockret

Dagligt tillskott av L-karnitin kan förbättra kroppens förmåga att hantera glukos och på så sätt förhindra blodsockertoppar. Detta visar en ny studie från Skottland, som har undersökt olika konsekvenser för diabetiker.  

En daglig dos av L-karnitin gav en minskning av blodsockrets nivåer när testpersonerna utsattes för ett glukostest, d.v.s. de fick äta 75 gram glukos och genomgick sedan en glukosmätning efter 30 minuter. Svaret visade att L-karnitin ökade förmågan att omsätta glukos, förutom hos de testpersoner som led av fetma eller övervikt. Detta förklaras sannolikt med att de inte är lika känsliga för insulin, då de har minskad insulinkänslighet och förstadie till diabetes. Resultaten publicerades i tidskriften Aminoacids.


L-Karnitin är ett vitaminliknande näringsämne som förekommer naturligt i människokroppen och som är en förutsättning för att omsätta fett till energi. L-karnitin används ofta som ett kosttillskott av fysiskt aktiva människor, främst för att erhålla snabbare återhämtning.

L-karnitin kan alltså komma att användas mer som tillskott till diabetiker, för de personer som har förstadie till diabetes samt till de som har problem med sitt blodsocker. Kanske kan det även hjälpa de som är överviktiga eller lider av fetma, men då på längre sikt. 

Mer om kolhydrater och kosttillskott:

www.kosttillskott-guiden.net
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se


Source: Amino Acids
Volume 41, Number 2, 507-515, doi: 10.1007/s00726-010-0770-5
“Effects of oral l-carnitine supplementation on insulin sensitivity indices in response to glucose feeding in lean and overweight/obese males”
Authors: S.D.R. Galloway, T.P. Craig, S.J. Cleland

www.friskabarn.se