Kosttillskott med D-vitamin tillsammas med solljus ger optimalt skydd mot bröstcancer

Solexponering och kosttillskott med D-vitamin kan vara det mest effektiva sättet för att minska riskerna för bröstcancer, visar resultat från en fransk studie.


Ett flertal studier har kopplat D-vitaminnivåer till minskade risker för vissa cancerformer, inkluderat bröstcancer. Enligt nya rön som publicerats i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, så är kombinationen av sol och D-vitamintillskott den bästa metoden.

Studierna bygger på data som samlats in under ett årtionde från studier på 67.721 kvinnor. Dessa visade att postmenopausala kvinnor som lever i soliga miljöer i kombination med kost med mycket D-vitamin eller extra intag av vitamin D, hade signifikant minskad risk för bröstcancer jämfört med kvinnor med hög solexponering och låga intag av D-vitamin.


D-vitamin finns i två biologiskt inaktiva förstadier – kolekalciferol (D3) och Ergokalciferol (D2). Både D3 och D2 prekursorer är hydroxylerade i lever och njurar för att bilda 25 – hydroxyvitamin D (25 (OH) D), den icke-aktiva ”lagring” form, och 1,25-dihydroxyvitamin D (1,25 (OH) 2D ), den biologiskt aktiva formen som an användas i kroppen.


Source: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
Published online ahead of print, doi:10.1158/1055-9965.EPI-10-1039
“Joint effects of dietary vitamin D and sun exposure on breast cancer risk: results from the French E3N cohort”
Authors: P. Engel, G. Fagherazzi, S. Mesrine, M-C. Boutron-Ruault, F. Clavel-Chapelon

www.d-vitamin.biz
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.zarahssida.se