Kan taurin minska den akrylamid som uppkommer vid en stekningsprocess?

Taurin är en av de mest kända beståndsdelarna i marknadens omdiskuterade energidrycker. Enligt ny sydkoreansk forskning, så kan taurin hjälpa till att minska halterna av akrylamid i livsmedel. Ett exempel är fransk potatis som innan stekning, exponerades för en taurinlösning och därmed erhöll minskatde akrylamidhalter med hela 96 procent. Uppgifterna publicerades nyligen i Food Research International.


”Således är taurin, om den används i små intervaller på rimligt låg nivå, en kandidat som hämmar den akrylamid som bildas vid en stekningsprocess,” rapporterade forskarna från Korea University, Namyang Dairy Products Co, och Korea Food Research Institute.


Taurin, är ett derivat av aminosyran cystein, som finns naturligt i livsmedel inkluderat fisk, skaldjur och kött. Taurin har fått sämre rykte eftersom det används i energidrycker, men det är viktigt att tänka på att taurinet inte är en ensam bov, utan snarare är harmlös jämfört med energidryckernas socker och andra tillsatser. Taurin används i energidryckerna eftersom vissa forskningsrapporterar visar att det leder till ökad energi. Detta motbevisades nyligen av  Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA).


Akrylamid är ett misstänkt cancerframkallande ämne som uppkommer vid en värmereaktion mellan socker och aminosyran asparagin.

Source: Food Research International
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodres.2010.03.024
“Reduction of acrylamide by taurine in aqueous and potato chip model systems”
Authors: D-C. Shin, C-T. Kim, Y-C. Lee, W-J. Choi, Y-J. Na, K-W. Lee

www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se