Istället för matlagningsgrädde!?!

Havregrädde har lägre GI än vanlig mjölk eftersom havre går saktare ut i blodet än det mjölksocker som finns i de vanliga mjölkprodukterna. Havrekli gör upptaget ännu långsammare och vill du ha ÄNNU bättre GI-värde, så är boveteflingor och quinoamjölk bra alternativ. Du hittar dessa i välsorterad hälsokostbutik. Havremjölken kan upplevas ganska söt (precis som kokosmjölk… )  men de båda är bättre alternativ eftersom de är svårupptagliga för kroppen ur GI-synpunkt och därmed ger mindre blodosockersvängningar och insulinkänningar.
 
Den söta smaken gör att det är kanonbra för bakning och du kan minska sockerinnehållet med hela 30-40 % p.g.a. havrets sötma. Det har dessutom en kanonbra jäsningsförmåga som kan ersätta det flygiga vetemjölets struktur. Tänk dock på att havre ofta behöver undvikas vid glutenintolerans och då kan ersättas med bovete, qunioa som är mer proteinrika och kolydratfattiga eller med kokosmjölk som är ett mättat och för kroppen MYCKET hälsosamt fett.