Intag av fisk kan skydda mot förlust av benmassa

En studie med 623 vuxna (medelålder 75 år) i Framingham Osteoporos-studie, visar att högt intag av fisk (minst 3 portioner / vecka) associera med förbättrad benhälsa. Närmare bestämt var konsumtionen av mörk fisk och tonfisk i samband med behållning av lårbenshals hos män och konsumtion av mörk fisk hos kvinnor.

Personer med det största intaget av arakidonsyra (AA) visade på bäst resultat. De män som hade lägst intag av EPA + DHA  förlorade visade sämst resultat, medan intag av linolsyra befanns associerades med förlust av benmassa hos kvinnor. Dessa resultat tyder på att god fiskkonsumtion kan skydda mot förlust av benmassa. Den skyddande effekten av ett högt intag AA kan vara beroende av mängden EPA + DHA.

Reference:”Protective effects of fish intake and interactive effects of long-chain polyunsaturated fatty acid intakes on hip bone mineral density in older adults: the Framingham Osteoporosis Study,” Farina EK, Kiel DP, et al, Am J Clin Nutr, 2011 March 2; [Epub ahead of print]. (Address: Friedman School of Nutrition Science and Policy, Jean Mayer US Department of Agriculture Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, Boston, MA, USA).

www.kostkoll.se