Insemination vs IVF – bli gravid med bioidentiskt progesteron, mindre stress och livsstilsförändringar

Insemination

Insemination kan genomföras så länge båda partners är friska och det inte återfinns problem i spermaprov eller kvinnans hormonella prov. Vid insemination träffar ni en läkare som går genom era tester, som genomför undersökning av kvinna (ibland även man). Om allt ser bra ut, så får ni klartecken och kan göra på två olika sätt.

Antingen väljer ni att göra en naturlig inseminering och testar då med ägglossningsstickor från dag 9 eller 10, beroende på cykelns längd. När ägglossningstickan ger utslag på maximal fertilitet (ej hög fertilitet om du använder en 6-dagars indikator), så ringer du till kliniken och får en tid dagen därpå. Insemineringen tar endast några minuter och innebär att sperman, som centrifugerats efter inlämning av spermaprov, insemineras direkt i livmodern. Tanken är således att när ägget väl kommer, så skall sperman redan finns på plats.

Efter att du fått en indikation på ägglossningsstickan om att ägglossning är på väg, så är det vanligtvis 24-48 timmar tills dess att ägglossning sker. Det som mäts är LH, som ökar precis innan ägglossning. Om du använder de ägglossningsstickor som även indikerar östrogenstegring så kommer ditt test att först visa hög fertilitet och sedan maximal fertilitet.

Du är fertil hela denna period men det är först vid maximal fertilitet, dvs en fast lysande gubbe, som du skall genomföra insemineringen. Detta kan du givetvis även stämma av med din fertilitetsklinik.

Om du väljer att göra på andra sättet, så påbörjar du en hormonell behandling som innebär att äggen snabbare mognar. Denna behandling innebär att du oftast har fler ägg som mognar och det kan vara lämpligt för dig som tex har oregelbunden cykel eller problem med att ägglossning inte kommer månatligen. Vid första dag på mensen ringer du till kliniken och bokar en tid dag 10-12. Dag 3-7 börjar du ta hormonerna och dag 10-12 besöker du kliniken för ultraljud. Vid ultraljud avgörs vilken dag du skall ta ägglossningsspruta och dagen efter sprutan sker inseminationen. Anledningen till att du behöver göra ett ultraljud är att det är relativt vanligt att den minskade mängden östrogen som läkemedlet bidrar med, ofta för att flera äggblåsor mognar samtidigt. Om du har 4-5 blåsor som kan släppa samtidigt så kan insemination således inte genomföras. Det är endast om det finns 1-2 blåsor som inseminationen genomförs.

Insemination är oftast privat vilket innebär att det kan kosta kring 3500 och uppåt, men fördelen är att om ni sedan behöver hjälp med IVF så kan detta genomföras med hjälp av remiss från landstinget. Om ni däremot väljer att först remitteras till IVF och byter mot insemination så kan kan senare behandlingar med IVF behöva bekostas i egen regi. Detta kan således blir väldigt dyrt så är ni inställda på att först testa med insemination så är det sannolikt bättre att göra detta på egen hand och ev. söka landstingets hjälp för IVF om insemination inte lyckas.

IVF

Många mår väldigt dåligt av IVF eftersom det innebär en hel del hormoner, men ibland är det enda vägen till en lyckad graviditet. IVF kan utföras genom landstinget och ni söker då remiss via gyn eller kvinnokliniken. Först och främst genomförs en utredning om varför ni inte kan få barn. Vanligen skall ni även ha dokumenterad information om att ni testat i minst ett år för att få en remitterad behandling. Dock så kan detta förbises om det finns andra problem som gör att ni inte kan genomföra ett år av provförsök. Exempel på detta kan tex vara om mannen har svårt att få erektion eller utlösning. Vid dessa tillfällen tar man spermier direkt från testikeln och kan på så vis kringgå problematiken. Om däremot allt fungerar som det ska, så kan insemination bli aktuellt. Eller så gör man en IVF-behandling som innebär att man plockar ut ägget ur kvinnan, inseminerar det i ett provrör och sedan sätter in det i livmodern.

IVF kan ta relativt lång tid och det är viktigt att se över varför problemen finns. Det kan tex vara så att flertalet missfall har sin orsak i lågt progesteron. Om kvinnan inte har ordenligt med progesteron så kan hon bli gravid men det är svårt för kroppen att hålla kvar barnet. Det är alltså viktigt att se över hormonella balanser, eftersom IVF inte heller tar om progesteronet är för lågt. Det kan också vara så att hormonerna i behandlingen ställer till det om man redan har obalans och tex har svår PMS. PMS-liknande besvär återfinns ofta under både hormonella behandlingen och under hela graviditeten om inte denna först balanseras.

Var alltså noga med att först se över din kost, din livsstil och din hormonella balans. Med bättre balans och hälsosammare och framförallt lugnare livsstil, så har du sannolikt större chans att bli gravid, både naturligt och via insemination eller IVF. Du kan även testa örter som agnus castus (se mina tidigare inlägg) eller bidrottninggele i kombination med bioidentisk progesteronkräm.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu