Infektioner och glutenrik kost kan ge ökad risk för glutenintolerans

Det är känt sedan länge att stort intag av gluten under spädbarnets första år, kan öka risken för att utveckla celiaki (allergi mot proteinet gluten i sädesslag). En ny studie visar även att återkommande infektioner i spädbarnsåldern ökar risken för celiaki och svåra tarmbesvär. Extra stor risk ses hos de barn som endast ammats under kort tid och som inte ammas samtidigt som barnet börjar äta/dricka glutenrik föda och framförallt välling. Studien är genomförd av forskare på Umeå och Uppsala universitet och visar att cirka tio procent av alla fall av celiaki kan kopplas till upprepade infektioner tidigt i livet, kombinerat med tidigt avbruten amning och glutenrik kost.

Läs mer om hur du gör din egen barnmat och välling: blog.php?bid=3410

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu