Hampa som biobränsle, som hampaolja eller som hampabaserade textiler!

Cirka 11% av världens energin kommer från biobränslen och sopförbränning, medan hela 80% kommer från fossila bränslen såsom kol, olja och gas.  I Sverige ser siffran ljusare ut, med 37% olja, kol och gas och 16% biobränsle och sopförbränning.


Det har dessutom kommit flera nya alternativ som går att odla i Sverige, såsom hampaplantan, som hör till nässelväxterna och är nära besläktad med humle. Hampan kommer från centralasien och har odlats i Kina sedan 2800 f kr. Den art som går att odla i vårt svenska klimat heter Cannabis Sativa och är en ettårig, högväxt ört, som i Svenskt klimat blir kring 2 meter hög.


Hampan frön används allt oftare i hälsosyfte eftersom de är fulla av näring och bra fetter. I Sverige har hampan mestadels odlats på Gotland eller i Halland, men plantan är känslig för högt grundvatten och behöver gott om näring och vatten. Fetterna i fröna har 35% essentiella fettsyror med en del omega 3 mot 3 delar omega 6. Hampafrön har till och med bättre aminosyreprofil än soja och är lika bra som äggets vita.


Eftersom hampa i sig själv, har ogräskvävande egenskaper, så är den lätt att odla utan gifter. Den klarar att  stå emot insektsangrepp och växer allra bäst på vanligt stallgödsel.
Hampa har ett värmevärde på 15 MJ/kg ts, med en skördstorlek på 11 ton/hektar och år samt en energiutvinning på 164340 MJ/hektar och år. Industrihampa är hampa som innehåller mindre än 0.2% av narkotikaämnet tetrahydrocanabiol (HTC).


Hampa kan användas till att göra papper och det går att göra textiler av den slitstarka hampan. På det sättet kan man minska bomullsanvändandet och den stora giftbesprutningarna som bomullsodlingarna kräver. Fördelen med hampa till papper är att pappret inte behöver blekas. Det kan alltså användas som pappersmassagröda.


Förbränningsgrödor behöver ha högt innehåll av cellulosa men samtidigt vara rik på svavel och kväve. Grödan bör dessutom vara torr och ha högt kolinnehåll så att den går att torka, samt ge lite aska. Eftersom kolinnehållet behöver ligga högt, så bör hampan användas när den har tappat sina blad. Man använder alltså, allra helst den kolrika stammen. Hampaolja kan även användas som drivmedel och kallas för M20 om den blandas med 20% delar hampaolja och 80% bensin.

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.zarahssida.se