Guaranaintag kan öka förbränningen och minska risker för metabola sjukdomar

Vanlig konsumtion av guarana kan minska metabola sjukdomar inkluderat högt blodtryck, fetma och metabolt syndrom, visar ny forskning. Studien, som publicerades i Fytoterapy research, studerade intaget av guarana kopplat till antropometriska och biokemiska biomarkörer för lipid, glukos och oxidativ metabolism.


Forskarna, från Universidade Federal de Santa Maria, Brasilien, fann att olika metabola sjukdomar förknippades med guaranaintag hos en äldre population som bor vid Amazonasfloden (regionen Maue kommun, Brasilien). I just detta område finns en stor del av världens Guaranaproduktion . 

Studien är den första epidemiologiska studie som tyder på en potentiellt skyddande effekt som kan komma från ett vanligt guaranaintag och att dagligt intag kan skydda mot metabola sjukdomar. Den katekiner, koffein och andra xanthines som finns i guarana kan bidra till dessa resultat.

Guarana innehåller höga halt av koffein, bioaktiva ämnen, inklusive tanniner, saponiner, katekinerna, epicatechins och proanthocyanidols. Det har en hög antioxidantaktivitet, antimikrobiella effekter och anticancer-egenskaper. Tidigare undersökningar visar även att guarana positivt påverkar lipidmetabolismen, förbättrar viktminskning och ökar den basala energiförbrukningen.


Source: Phytotherapy Research
Published online ahead of print, doi: 10.1002/ptr.3437
“Habitual Intake of Guaraná and Metabolic Morbidities: An Epidemiological Study of an Elderly Amazonian Population”
Authors: C. da Costa Krewer, E.E. Ribeiro, E.A.M. Ribeiro, R.N. Moresco, et al.

www.kostkoll.se