GMO-företaget BASF lämnar Sverige

GMO är något som man i allra största utsträckning bör undvika. Och visst… det är förbjudet med GMO i rena livsmedel i Sverige, men största delen av våra köttdjur får sojafoder baserat på GMO-soja. Även potatis, majs och raps som odlas som GMO-grödor, används som djurfoder. Att sedan tro att detta inte går över till de som äter av köttet är väldigt naivt. GMO-pollen sprids dessutom via vinden vilket ger kontaminering av närbelägna odlingar. Tester på svenska livsmedel har visat att så mycket som 98-99 procent av alla våra råvaror och livsmedel är smittade med GMO. 

Det var inte längesedan som Eskil Erlandsson godkände flera GMO-potatissorter, strax innan han turnerade runt Sverige och värnandes om det ”svenska” matlandet. Att ingen ifrågasätter GMO kan kännas märkligt när man läser på vad det är och skadligt det är för både oss människor och vår natur. Men vanliga konsumenten kan väldigt lite, eller inget alls om GMO (… och inte heller om nanoteknik som används i det mesta numera, så även i matförpackningar m.m… )

Nu kommer iallafall goda nyheter… Efter mer än 30 år av lika meningslös som farlig forskning tvingas GMO-företaget BASF att lägga ned sin forskning. Företaget har, enligt sajten kostdemokrati, forskat på en industripotatis som skulle innehålla extra stärkelse. P.g.a. stort motstånd från engagerade människor, som Greenpeace och enskilda aktörer/expert, så har BASF fått packa ihop sin forskning och flyttar från Sverige. Det intressanta, som även nämns i artikeln är att forskningen har bedrivits ihop med Svalöf Weibull, dvs ett dotterbolag till Lantmännen inom LRF-koncernen.

Att BASF lämnar Sverige är ett fint tecken i rätt riktning, och det visar än en gång att konsumenter och aktörer kan göra skillnad… så fortsätt vägra GMO, och om du är osäker på vad det innebär, så läs gärna mer på vår GMO-hemsida nedan.

Läs mer om GMO: www.gmo-guiden.se

Läs mer: http://www.kostdemokrati.se/midi/2012/12/18/gmo-jatte-packar-ihop-och-lamnar-sverige/
 

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu