Frisk och stark inifrån – 7 steg till harmonisk tarmhälsa!

1. 70-80% av  vårt immunförsvar sitter i tarmen, vilket gör tarmen till en oerhört viktig del för att uppnå god hälsa. Ät så naturligt mat som möjligt, med mycket färg och näring från vitaminer och mineraler. Tänk på att fiber motionerar tarmen men att de bör tillsättas med gott om fett som ”smörjmedel” i tarmen.


2. Lektiner är proteiner som känner igen och specifikt binder kolhydrater och de passerar ofta ut i blodet om tarmens slemhinna är skadad. Lektiner när candida (svamp) med socker och bör därmed minskas i den dagliga kosten. Blötlägg de livsmedel som är lektinrika, såsom bönor, nötter och koka morötter om du är överkänslig mot den okokta råvaran. Lektinrika livsmedel är tex: vete, mjölk, banan, ananas, sparris och sesamfrö.


3. När tarmen blir utsatt för gifter, socker, vete och candida, så kan tarmens slemhinna skadas och tarmväggen blir då fri från skydd. Detta medför att gifter och ej nedbrutna proteiner (polypeptider) passerar genom tarmväggen ut i blodet. Även lektioner (protein) och candida (svamp) kan spridas ut i blodet, vilket orsakar ett stort antal symtom och sjukdomstillstånd.


4. Då immunförsvaret är knutet till tarmen, så är härstammar stora delar av våra sjukdomar just från en tarm som inte är frisk. De autoimmuna sjukdomar uppkommer då immunförsvaret attackerar sig själv, är direkt kopplade till tarmen. Exempel på dessa är sjukdomar som Crohn´s, Ulcelös Kolit, Reumatism, Psoriasis, Ledvärk och fibromyalgi.


5. Även stress inverkar på tarmen och långvarig stress kan ge en tarm som bryts ner autoimmunt och därmed orsakar en tarm som läcker ut i bloden, på samma vis som är beskrivet ovan. Minska på stressen genom inslag av mental träning och avslappning, ta tid för dig själv och se till att ladda energi med saker som gör dig pigg och energisk.


6. När du får svampöverväxt i kroppen (candida), så kan den fastna på tarmens slemhinna och när immunförsvaret angriper området med vita blodkroppar, så skadar tarmens slemhinna och det uppstår läckage. Minska på söta saker som bakverk, läsk, godis som innehåller mjölksocker, fruktsocker eller raffinerat socker. Du kan mäta om du har candida i blodet genom provtagning hos näringsterapeut. 


5. Glutenpeptider som finns i vetemjöl har påvisats ge läckage i tarmväggen och därmed orsaka läckande tarm. Detta motverkar du genom att utesluta vetemjöl, då främst den del av vete som kallas gliadin. Andra mjölsorter går bra, så länge de inte innehåller spår av gliadin.


6. Om du har läckande tarm, så passerar ej nedbrutna proteinkedjor (dvs: aminosyror sammansatta till polypeptider) genom tarmväggen innan de har brutits ner till fria aminosyror. Detta orsakar sjukdomar och flertalet autoimmuna sjukdomar och symtom i kroppen. Du förbättrar din nedbrytning genom ökat intag av enzymer som hjälper till med matsmältningen.


7. Äter du proteinrik kost, så bör du alltså komplettera med enzymer, för att minska problemtik om din tarm har läckage.

Missa inte Sannas Matbok, skriven av en mina finaste och mest kunnigaste vänner. Hon är oerhört duktig på inspirerande recept som gör tarmen glad, lugn och frisk. www.ehdin.com

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se