Fråga Zarah om Annika Dahlqvist´s synsätt!

Fråga:
Zarah, står bakom Annika Dahlqvist´s upplägg eller är detta ingenting att ta hänsyn till? Vad är din ställning i sockerdebatten?


Svar:
Kring socker- och fettdebatten ligger två olika bakomliggande dialoger. En är den kring de människor som äter lite för mycket godis, som bör minska sitt sockerintag eftersom det påverkar blodsockret, är inflammatoriskt, inte tillför näring som vitaminer och mineraler eller bra fetter. Den andra dialogen, som är kring sockerberoende är en helt annan. Sockerberoende är lika ”illa” som alkoholism coh de som drabbas av denna sjukdom har liknande symtom och sjukdomsbild som både alkoholister och narkomaner.

Frågan, som bör ställas är hurivda alkoholisterna är beroende av alkoholen i spriten eller sockret i den. De får liknande abstinens som en alkolist, kallsvettas, kan göra ”allt” för sockret och är dessutom ofta nära till öppen dörr mot både drogmissbruk, ätstörningar som anorexi, bulimi eller depressioner, träningsmissbruk, arbetsanarkomani. Denna ”strävan” handlar om att uppleva de kickar som uppstår när belöningssystemet aktiveras. Denna sjukdom har ingenting med ”lite för mycket godis” att göra och kräver största respekt.
 
Fett smörjer tarmen samt bidrar till att ta upp vitaminer, tillverka hormoner m.m. Fett ingår även i cellmembranet, skyddar kroppen och är livsviktigt. De mättade fetterna bygger upp hjärnan och är inte heller de så farliga som människan har trott, dock så är de inte desamma som transfettsyror som är rent skadliga. När sockret cirkulerar i blodkärlen så klibbar de fast på kärlens insida… varvid kolestrolet gör ”allt” som står i deras makt för att motverka (…äta upp) sockrets inflammatoriska verkan på kärlet. Det är av denna anledning som kolestrol återfinns på blodkärlens insida hos de som har hjärt- och kärlsjukdomar. Det är alltså precis tvärtom mot vad vi tidigare trott!!! Det fett som är hälsosammast är kokosfett, då detta tål temperaturer som ligger högt samt är bra för den mänskliga kroppen och hjärnan.
 
Annikas kunskaper är gedigna och jag lutar mig mycket mot samma fakta, råd och rön. Dock så är jag, personligen inte förtjust i rött kött och är laktosintolerans. Jag lever alltså lite mittemellan dessa olika synsätt men undviker ALLT socker som kommer från raffinerade källor. Fruktsocker från frukt eller grönsaker äter jag. Dock inte pasta, ris, godis eller alkohol.