Förbättra matsmältningen, tarmsjukdomar och dålig tarmflora med ökad saltsyraproduktion och enzymer

Allt fler får problem med för lite saltsyra, främst på grund av stress som minskar frisättningen av saltsyra från magslemhinnan. Många har dessutom ätit protonpumpshämmare under långa perioder, vilket minskar produktionen av saltsyran och därmed ger avsevärt mycket sämre matspjälkning.

För lite frisättning av saltsyra, gör att det är svårt för oss att bryta ner kött. Detta beror både på frånvaron av saltsyra, men även på grund av att det enzym som bryter ner protein frisätts tillsammans med saltsyra.

Tillsammans med saltsyran och enzymerna (pepsin), frisätts även instric factor, som binder upp B12 så att det kan absorberas längre ner i tarmen. Med för liten frisättning av saltsyra smälter vi alltså maten mycket sämre, samtidigt som vi lätt får brist på enzymer (i och med att vi inte får ordentligt med aminosyror) och B12.

Problemet är att allt detta ger en dominoeffekt som innebär att försämrad matsmältning, också ger överväxt av candida (från osmälta kolhydrater) och endotoxiner (från osmälta proteiner) samt problem med reparation i kroppens muskulatur på grund av för lite aminosyror m.m. Även enzymer tillverkas av aminosyro och produktionen av enzymer i bukspottkörteln försämras avsevärt vid aminosyrabrist (samt vid för högt blodsocker och hög frisättning av insulin), vilket i sin tur påverkar fettnedbrytning (och spjälkning av protein och kolhydrater) som då ger obalans i hormonsystemet. Allt hör alltså ihop..! 

Du kan akivera din egen saltsyraproduktion med hjälp av bitterdroppar, citronvatten,gentianarot, älggräs, ringblomma, kvassia och vattenklöver (Källa: Peter Wilhelmsson).

Har du dålig matsmältning eller tarmproblem, kan du kombinera probiotika, med saltsyra och matsmältningsenzymer, samt ev. läkande örter och näring för tarmens slemhinna (tex laktritsrot i kombination med glutamin, zink och höga doser C-vitamin). Uppsök gärna en näringsterapeut om du är osäker och vill ha biokemiskt anpassad rådgivning.

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.skoldkortel.info