Extrakt från oliver visar fördelar vid inflammatorisk tarmsjukdom

Olivolja och dess ämne hydroxytyrosol kan minska tarminflammationer, visar en ny studie från Spanien. Forskare vid universitetet i Sevilla rapporterade att hydroxytyrosolberikad extra virgin jungfruolja associerades med minskad inflammatorisk vid inflammatorisk tarmsjukdom.


Hydroxytyrosol tros vara den viktigaste antioxidantföreningen som finns i oliver, och det är just denna förening som anses ge de hälsofördelar som tillskrivs olivolja. Tidigare forskning visar att den kan minska risker för kardiovaskulära sjukdomar, att den kan sänka LDL och öka HDL, dvs ge ökad mängd bra kolesterol och minskad mängd dåligt kolesterol. Flera studier har dessutom visat att föreningen kan öka och förbättra ögats hälsa och minska riskerna för makuladegeneration.


Source: European Journal of Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.1007/s00394-011-0235-y
“Influence of extra virgin olive oil diet enriched with hydroxytyrosol in a chronic DSS colitis model”
Authors: S. Sanchez-Fidalgo, L. Sanchez de Ibargüen, A. Cardeno, C. Alarcon de la Lastra

www.rawfood-kost.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kosttipset.se
www.d-vitamin.biz
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.astma-guiden.se
www.allergi.biz
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se