Diet utan socker, färgämnen och natriumglutamat kan minska ADHD-symtom

Restriktiv diet som helt utesluter bearbetade livsmedel, kan minska symtom på ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) hos små barn, visar en ny studie.


Studien publicerades nyligen i The Lancet och visar att en kost som begränsas kan vara ett värdefullt redskap för att bedöma om ADHD-diagnosen induceras av mat. I studien begränsades barnens diet med att endast innehålla ris, kött, grönsaker, päron och vatten, detta under fem veckors tid. Resultatet var att ADHD-symtomen minskade hos 78 procent av de barn som fick reducerad diet.

Flera genetiska och miljömässiga faktorer är inblandade i utvecklingen av ADHD. En av de de många miljöfaktorer som bidrar till ADHD är kosthållningen. De mest påtagliga ingredienserna är socker, natriumglutamat och färgämnen samt en kost fattig på bra fetter.


ADHD kan utlösas av en överkänslighetsreaktion mot vissa livsmedel, och de som lider av diagnosen bör helt undvika mat med hög IgG (allergener).

Source: The Lancet
Volume 377, Issue 9764 , Pages 494-503, doi: 10.1016/S0140-6736(10)62227-1
“Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial”
Authors: L. Pelsser, K. Frankena, J. Toorman, H.F. Savelkoul, A.E. Dubois, R.R. Pereira, et al


Source: The Lancet
Volume 377, Issue 9764 , Pages 446-448, doi: 10.1016/S0140-6736(11)60133-5
“Restricted elimination diet for ADHD: the INCA study

Mer om allergener, intoleranser och ADHD:

www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.piggabarn.se