D-vitamin rekommendationer och mätning av D-vitamin (25-OH-D)

När vissa experter hävdar att man endast behöver 800 IE per dag av D-vitamin, så baserar de detta på mängden D-vitamin som krävs för att erhålla starka ben. Utöver det, så behövs D-vitamin för en rad andra hälsoeffekter, vilket gör behovet långt mycket högre än så. För att erhålla de nivåer som behövs, dvs 40-60 och allra helst upp över 80 (mätning av 25-OH-D), behövs tillskott på cirka 5 000-10 000 IE D-vitamin per dag. De små mängder som rekommenderas i Sverige är alltså på tok för låga. För människor som är väldigt sjuka kan nivåer på 20 000 – 40 000 IE ges under viss tid, för att på så sätt få upp nivåer som stödjer immunförsvar m.m.

Positiva hälsoeffekter med D-vitamin


Positiva hälsoeffekter från D-vitamin ses vid ett hundratal olika sjukdomstyper, inkluderat många typer av cancer (bröst-, kolon-, äggstockscancer, pankreas, prostata och ändtarmscancer), hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 1 och 2, respiratoriska infektioner såsom typ A influensa och lunginflammation, andra infektioner såsom sepsis och autoimmuna sjukdomar som multipel sclerosis1 m.m.  (Källa: D-vitaminexperten Dr. William Grant)


Idag finns en enorm mängd forskning som visar att låga nivåer av D-vitamin ökar riskerna för alla de sjukdomar som nämndes ovan. Förutom det, så har människor med lågt D-vitamin, även ökade risker för depression, lågt humör, minskad förmåga att gå ner i vikt, sämre fysisk prestationsförmåga, lägre funktion i immunsystemet och även större risker för dödsfall.

Forskning om D-vitamin, mortalitet och fysisk prestationsförmåga


En studie från 2008 visade att låga nivåer av vitamin D ökade riskerna för dödsfall oavsett orsak (så kallad mortalitetsrisk) med hela 26 procent, jämfört med de som hade ”optimala” nivåer av D-vitamin i blodet.


Sambandet mellan D-vitamin och fysisk prestationsförmåga påvisades när ett par studier publicerades i Journal of Clinical Endokrinologi och Metabolism3 samt i Gerontologisk Society of Amercia4. Dessa rapporterade om sambandet mellan D-vitamin, fysisk prestation och funktionshinder hos äldre människor.


I en tredje studie från American Society of Mineral and Bone Research, Nederländerna (2005) såg man att låga nivåer av D-vitamin var förknippade med låg fysisk prestationsförmåga. Ökade nivåer av D-vitamin visade signifikanta förbättringar hos testpersonernas fysiska förmåga.


D-vitamin, immunsystemet och kognitiva funktioner


Ett par år senare, 2007, fann forskare vid Wake Forest University of Medicine att D-vitaminbristerna kan vara långt mycket större än vi tidigare trott. I ett urval av 976 vuxna i åldern 65 år eller äldre, hade så mycket som 75 procent av kvinnorna och 51 procent av männen otillräckliga vitamin D-nivåer.  


Ytterligare tre exempel på studier rör immunsystemet, försämring av kognitiva funktioner, och viktminskning. Enligt Oregon State University inducerar vitamin D uttrycket av en gen som verkar mot mikrober, dvs virus och bakterier.

Cathelicidin och modulering av immunförsvaret med D-vitamin


Genen kallas för cathelicidin, och forskarna tror att denna gen kan vara ansvarig för vitaminets förmåg att modulera immunförsvaret. Enkelt förklarat så bidrar aktivering av genen att D-vitamin i rätt dos kan ratta upp immunförsvaret. Aktiveringen av Cathelicidin bidrar till att det kallas för ”naturens antibiotika”, och i framtiden kan aktivering av cathelicidingenen ligga som grund för nya immunbaserade behandlingar. 


Den andra studien är baserad på kognitiva försämringar och D-vitamin. Nyligen publicerades en studie i den ansedda tidsskriften Archives of Internal Medicine. Studien visade att de vuxna med lägsta nivåer av vitamin D också hade försämrade kognitiva funktioner. Sannolikt betyder detta att D-vitamin kan skydda mot kognitiv nedsättning och minnesförlust?

D-vitamin och viktminskning


Den tredje studien visar att optimala D-vitaminnivåer ger större framgång hos människor som följer ett viktminskningsprogram. Forskarna mätte D-vitamin i blodet hos överviktiga kvinnor och män både före och efter att de följde en 11-veckors dietplan med extrem kaloriminskning (minskning på 750 kalorier per dag). Förutom att de testpersoner med mer D-vitamin minskade mer i vikt, så förlorade de också mer bukfett, jämfört med de som hade lägre nivåer i blodet.


Optimala D-vitaminnivåer


Dr Grant hävdar att blodets D-vitaminnivåer bör ligga på minst 40-60 ng / ml men enligt flera svenska läkare (Mats Humble, MAS) bör de ligga över 100. För att uppnå dessa nivåer krävs tillskott på 5 000- 10 000 IE per dag hela året om.


Det amerikanska D-vitaminrådet anser att 50 ng / ml är den lägsta acceptabla nivån, och att optimala nivåer ligger mellan 50 ng / ml och 80 ng / ml .* (Detta är i linje med vad de flesta experter anser vara idealiskt) Många av dem använder 70 ng / ml eller 80 ng / ml som det optimala målet för blodets D-vitaminnivåer.


Mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz

Källa: Vitamin D counsel

www.kostkoll.se