D-vitamin och graviditetsdiabetes

En meta-analys baserad på sex studier publicerade mellan 1999 och 2011, visar ett tydligt samband mellan D-vitaminbrist och graviditetsdiabetes. Majoriteten av studierna genomfördes 24 och 30 veckor in i graviditeten.

Fem studier rapporterade ett omvänt förhållande mellan cirkulerande D-vitaminnivåer och markörer för glukoshomeostas i samband med graviditetsdiabetes eller en ökad risk för graviditetsdiabetes associerat med minskade nivåer av vitamin D.

I en studie hade forskarna inte identifierat ett samband mellan D-vitamin och graviditetsdiabetes men identifierar ett samband mellan höga D-vitaminnivåer och lägre nivåer av fasteglukos och insulin.

Resultaten visar att vitamin D-status kan påverka riskerna för graviditetsdiabetes och på så sätt även minska risk för graviditetsdiabetes.

Läs även mina tidigare inlägg om kopparrelaterad graviditetsdiabetes och hur högt koppar trycker ner zink, och på så sätt skapar minskad insulinkänslighet i cellens receptorer. Högt koppar är vanligt efter graviditet, då koppar är den mineral som krävs för de små kärl som bildas för att ökad näringstillförsel till livmodern och fostret. Om mamman inte kan eliminera koppar efter förlossningen, så kan kopparrelaterad graviditetesdiabetes uppstå. Samma gäller de spädbarn som inte kan oxidera koppar sedan graviditeten, och som således kan få kopparrelaterad spädbarnsdiabetes. Både krom och zink är en förutsättning för att receptorerna på cellen skall fungera för dockning av glukos/insulin och om detta inte fungerar så kan inte glukosen ta sig in i cellerna. Zink trycker ner koppar om koppar blir för högt i förhållande till zink.

Koppar är en mineral som aktiverar det sympatiska nervsystemet (som tex kalcium) medan zink är en lugnande mineral som aktiverar det parasympatiska nervsystemet (som tex magnesium). I och med detta, och att zink är viktigt för läkning, våra slemhinnor och huden, så uppstår även andra problem vid högt koppar, såsom PMS, svåra blödningar vid menstruation, ilska och överhettning (högt blodtryck), försämrat immunförsvar, försämrad läkning, värmesvallningar m.m. Läs mer om detta på min hemsida om medicinsk geologi: www.medicinsk-geologi.se    

Reference: ”Maternal vitamin d status as a critical determinant in gestational diabetes,” Senti J, Thiele DK, et al, J Obstet Gynecol Neonatal Nurs, 2012 May; [Epub ahead of print]. (Address: Cindy Miller Anderson, PhD, RN, University of North Dakota, College of Nursing, Grand Forks, ND, USA. E-mail: cindy.anderson@email.und.edu ).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu