Curcumin/gurkmeja och svartpepparextrakt (eller piperin) kan motverka inflammation och oxidation!

Gurkmeja (Curcuma longa) är en kulinarisk krydda och en viktig ingrediens i indisk curry. Kryddan används sedan länge som medicinering och tillsammans  med ingefära kan den förebygga ett stort antal sjukdomar, främst genom sina antiinflammatoriska egenskaper.

Curcumin har en antioxidativ påverkan på kroppen, verkar antiviralt, är antibakteriellt, svampdödande och minskar risk och utveckling för olika tumörsjukdomar, artrit , Alzheimers sjukdom och andra kroniska sjukdomar som härrör till inflammatoriska processer.


National Institutes of Health listar hela 24 aktuella studier om effekterna från gurkmeja och dess verksamma komponent, Curcumin. Alla studier tyder på att curcumin har positiva hälsoeffekter. Det kan vara klokt att använda Curcumin för terapeutisk effekt vid inflammation, medan gurkmeja sannolikt är fullt tillräckligt för att få en förebyggande effekt. 

– Curcumin tycks fördröja leverskador och kan på så sätt minska risk för skrumplever, enligt experimentell forskning vid medicinska universitetet Graz i Österrike.


– Forskning från Kansas State University visar att kryddor som gurkmeja, kan minska de cancerframkallande ämnen som bildas när kött grillas, kokas eller steks med upp till 40 % (de så kallade heterocykliska aminerna)

– Studier vid University of Texas visar att curcumin hämmar tillväxten av hudcancer (malignt melanom) hos möss samt bromsar spridning av bröstcancer i lungorna.


– Forskare från University of South Dakota har funnit att förbehandling med curcumin gör cancercellerna mer sårbara för cellgifter och strålbehandling. Curcumin kan alltså öka effekten av flertalet cancerbehandlingar.


– Flera epidemiologer anser att dagligt intag av curry med curcumin kan förklara det låga insjuknandet av Alzheimers sjukdom i länder som Indien.

– En ny studie tyder dessutom på att Curcumin kan förbättra behandling av artrit. Studien var en tre-månaders studie som genomfördes på 50 patienter som led av artros i sina knän. Resultatet var en 58 procent minskning i smärta och stelhet samt en förbättring av fysisk funktion hos den grupp som erhållit curcumin. Patienterna kunde minska sina antiinflammatoriska läkemedel med 63 procent jämfört med jämförelsegruppen.


Gurkmeja och curcumin absorberas dåligt från mag- tarmkanalen, vilket gör att man behöver komma upp i dos för att få god effekt. Detta särskilt om önskan är en terapeutisk dos. Absorptionen ökar i närvaro av piperin som är en beståndsdel i svartpeppar, så kombinera dem gärna när du lagar mat. I det indiska köket används gurkmeja och peppar tillsammans och i många curcumintillskott finns tillsatt piperin eller svartpepparextrakt.


Källa: Andrew Weil, MD
www.DrWeil.com
www.huffingtonpost.com

www.kosttillskott-guiden.net
www.kostkoll.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se