C-vitaminrik Camu Camu

Camu Camu växer i Amazonas regnskog, är 2-3 meter hög och har citronliknande runda, oranga frukter. Frukterna är en av de mest C-vitaminrika källor som finns i världen och extraktet används för att stärka immunförsvaret och/eller motverka förkylningar. C-vitamin kan även minska inflammation och används i höga doser vid flertalet svåra sjukdomsdiagnoser. Högt intag av C-vitamin kan ge diarre. Om dosen behöver vara större än vad kroppen klarar att ta upp, så ges det istället intravenöst.


Cami Camu växer vilt i regnskogen och jämfört med andra liknande frukter, så finns den i väldigt liten skala. Frukten är inte är särskilt god, då den är mycket sur och åt det bittra hållet. Idag används den som tillskott, i smoothies, i en drink eller juice, där det sura och bittra kan balanseras upp med sötma och salt.

Camu camu innehåller så mycket som  500 000 ppm (2 gram) vitamin C per 100 gram frukt. Det är alltså 30 gånger mer än vad som finns i apelsiner, som har 4000 ppm. Camu camu innehåller dessutom 10 gånger mer med järn, 3 gånger mer av niacin, dubbelt så mycket riboflavin och 50 procent mer fosfor. I frukten finns mineraler och aminosyror, samt gott om betakaroten som ger den oranga färgen. Camu Camu är alltså en fantastisk näringskälla och källa för aminosyror och fin, långsam energi. Viktga antioxidanter i Camu Camu är antocyaniner och bioflavonoider. 

Används Camu Camu för att motverka förkylning eller inflammation. Om du tar Camu Camu till måltiderna, så ökar ditt upptag av järn.

Läs mer om kost, hälsa och superfruits:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kostttipset.se
www.gravidkost.se
www.vitaminochmineral.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.skoldkortel.info