C-vitamin för vacker hy, bättre immunitet och förebyggande av cancer

C-vitamin är en av våra mest kända, kostnadseffektiva och välgörande antioxidanter och idag används vitaminen i många olika sammanhang. Som antioxidant kan den verka lokalt och internt för en friskare och vackrare hud, gärna tillsammans med vitamin E. Vitamin C kan även stärka immunförsvaret och fungerar ypperligt vid förebyggande eller behandlande vård av cancer. Vid svåra fall, kan det krävas injektion av C-vitamin, eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt högas doser oralt.

C-vitamin är en viktig del av kollagen och elastinsyntesen i våra kroppar. Kollagen och elastin är proteiner som utgör största delen av vår hud, våra muskler och annan bindväv. Kollagen skapar ett skydd för vår hud, som när det försämras med åldern, får rynkor och tecken på åldrande. Med hjälp av vätska, bra fetter och mineraler som zink, vitaminer som C och E, så motverkas denna process till viss del.

Kollagen och elastin är de två av de viktigaste skälen till att vår hud är slät och motståndskraftig under ungdomsåren. De gör att huden kan dra ihop sig, att den kan återhämta sig och de motverkar exponering för högt UV-ljus och andra skadliga faktorer som kommer utifrån. Genom ökat intag av C-vitamin kan huden återfå en del av det förlorade kollagen och elastin som krävs för bra motstånd. Eftersom C-vitamin är också en mycket viktig antioxidant, så hjälper den kroppen att eliminera fria radikaler och ökar således tillförseln av friska celler.

C-vitamin bidrar även till att minska åldersfläckar och mörkare pigmentering som kommer utav solens strålar. Det hjälper också huden att erhålla bättre hudton och färg. Vitaminet har en peelande effekt som minskar döda hudceller och ökar tillförseln av nya, fräscha celler.

Förutom dessa mycket fina egenskaper som vitamin C bidrar med till huden, så är det en stark antioxidant som stärker vårt immunförsvar. Tillförsel av vitamin C har visat sig stimulera produktion och ökad funktion av vita blodkroppar, vilket ger ökad förmåga att stå emot infektioner från bakterier och virus. Vitamin C ökar dessutom livslängden på vita blodkroppar, vilket bidrar till ett effektivare immunförsvar.

Ett flertal studier har kopplat samman högt intag av C-vitamin med förebyggande och behandlande vård av flera typer av cancer. Hos möss visar dessa studieratt vitamin C kan hämma eller bromsa tillväxt av cancertumörer, inkluderar cancertumörer i lungor, mage, mun, hals och bröst. Vid vissa fall kan det krävas intravenösa injektioner med vitamin C, eftersom det krävs så stort intag av matsmältningssystemet annars låter det passera genom systemet och ut via avföringen.


C-vitamin är en vattenlöslig vitamin, vilket gör att den behöver tillföras på daglig basis. Den kan alltså inte lagras in i kroppens fett, som fettlösliga vitaminer A. D, E och K annars kan göra. Mänskliga kroppen kan inte syntetisera detta vitamin på egen hand, så det tillförs endast via kosten eller via kosttillskott.

Tänk på att det krävs högre intag av C-vitamin, än de doser som är RDI. RDI är endast baserat på det allra minst intag som behövs, för att inte brister ska uppstå. För optimal hälsa och ovan nämnda effekter, krävs mycket högre doser än RDI.

Källa: NaturalNews

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.smoothie-recept.se
www.vitaminochmineral.se
www.gravidkost.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se