Broccoli och kål som cancerförebyggande mat..!

Tidigare studier visar att män med tidiga tecken på prostatacancer kunde förhindra tumörtillväxten genom att äta broccoli fyra gånger per vecka. Studien var brittisk och publicerades på Health.msn.com. Dock så visar allt mer forskning att det inte bara är broccoli av de korsblommiga grönsakerna som har anti-cancer egenskaper.


Dagens epidemiologiska studier visar att kost rik på korsblommiga grönsaker förknippas med lägre risk för flera typer av cancer, detta enligt Oregon State University. Kål verkar vara den starkaste och mest potenta grödan i familjen med korsblommiga grönsaker, då de innehåller cancerförebyggande ämnen så som antioxidanter och glukosinolater.


Rödkål innehåller 36 olika sorter av antocyaniner (typ av flavonoider och fytonäringsämnen) som har kopplats till cancerförebyggande åtgärder i en ny studie utförd av forskare från amerikanska Jordbruksministeriets Research Service (ARS). Studien publicerades i Journal of Agricultural and Foodchemistry.

Antocyaniner är naturligt förekommande pigment som ger frukter och bär dess röda, blå och lila färg. En annan studie utförd av ARS visar att vissa sorter av fytonutrienter har dubbelt så stor antioxidanteffekt av vitamin C.

Rödkål är en unik växt som hör till de korsblommiga grönsaker. I varje kopp med rådkål finns cirka 30 milligram av den röda antocyaninfärgningen, vilket är otroligt högt innehåll. Men även vitkål, som är den vanligaste kålsorten i USA, ger cirka 50 milligram anocyaniner i en halv kopps servering.


Kålets cancer-förebyggande effekter beror, åtminstone delvis, på det stora innehållet av antioxidanter. Med hjälp av antioxidanterna motverkar vi oxidativ stress och kan på så sätt hålla och friskare och mer motståndskraftiga.

Glukosinolater som finns i kål kan omvandlas till isothiocyanateföreningar, vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid cancer i urinblåsan, bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.

Isotiocyanater hämmar cancerframkallande ämnen på tre olika sätt (The Cancer Project). De hindrar cancerframkallande ämnen från att aktiveras, de motverkar effekterna av cancerframkallande ämnen när de väl har aktiverats och de påskyndar avlägsnandet av cancerframkallande ämnen från kroppen.


Studier har visat att riskerna för cancer i mag-tarmkanalen och luftvägarna kan minskas genom att konsumera isothiocyanate-rika grönsaker, och att föreningarna är särskilt effektiva i kampen mot lung-och matstrupscancer.


Kål kan också verka förebyggande mot cancer via föreningen Indole-3-carbinol. Substansen, I3C, frigörs när vi tuggar på korsblommiga grönsaker och har visat sig skydda mot de negativa effekter som kommer från ohälsosamt östrogen. Studien pulicerades i den sydafrikanska tidningen Naturemedicine


För att förklara detta enkelt, så när en typ av östrogen bryts ner, så delar den upp sig i metaboliter, som leder til hög risk för bröstcancer, medan andra typer leder till låg risk. I3C kan minska riskerna för bröstcancer genom att öka produktionen av en säkrare metaboliten.

Källa: NaturalNews

Mer om broccoli, kål och grönsaker:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info

www.kostkoll.se