Brist på D-vitamin ger överviktiga barn

Jag har tidigare skrivit om det faktum att D-vitamin lagras in i fettet på överviktiga människor och därmed ger D-vitaminbrist. D-vitaminbrister är förknippade med sämre immunförsvar, större risk för benskörhet, kroniska sjukdomar, depression, ökad risk för insjuknande i influensa m.m.

Nyligen fann forskare från Michigan University i USA att barn som saknar vitamin D ökar sin inlagrring av fett kring midjan och går upp i vikt snabbare än de barn som får tillräckligt med vitamin D.


Ansamlingar av fett kring midjan, så kallad äppletyp, är särskilt ohälsosamt eftersom associeras med ökad risk för typ 2-diabetes, kroniska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdom.

Forskningsresultat tyder på att låga nivåer av vitamin D i barndomen ökar riskerna för att utveckla fetma, vilket i sin tur sannolikt följer barnen genom livet. D-vitaminbristerna är särskilt stora i Sverige och norden eftersom vi har så lågt solstånd under våra vintermånader. Solens strålar står så lågt mellan höst- och vårdagjämning, så att de filtreras bort av molnen.

Vi behöver alltså gott om påfyllning, antingen via mat (… fet fisk eller kantareller… ) eller via kosttillskott. Tänk på att fet fisk även innehåller mycket tungmetaller och miljögifter samt att de har gott om A-vitamin, som slåss om samma receptorer i cellen som D-vitamin.

Läs mer om: D-vitamin

Ref.
Gilbert-Diamond D, et al. Vitamin D deficiency and anthropometric indicators of adiposity in school-age children: a prospective study. Am Clin Nutr. 2010;92(6):1446-51.

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.viktminskningstips.net