Blåbär och vindruvskärnextrakt kan föryngra den åldrande hjärnan

Vi förväntar oss ofta att hjärnan ska bli sämre med åren och merparten av dagens sjukdomar såsom Alzheimer och demens, anses nästintill naturliga och självklara. Det vi inte bör glömma är att hjärnan är mottaglig för många av de skadliga effekter som kommer från både inflammation och fria radikaler samt insulinresistens som leder till kronisk sjukdom.Genom att exempelvis äta mycket dålig mat, stressa mycket och utsätta kroppen för slitage, så ökar riskerna för att hjärnan ska åldras.

I forskningen mot detta, ses antioxidanteras roll som oerhört viktig, eftersom de motverkar fria radikaler och därmed också inflammationer. Även bra fetter har en viktig roll, tillsammans med en sockerfattig kost. Av de antioxidantrika bär som lyfts, så är blåbär och vindruvskärnextrakt de stora vinnarna, som visar stora potential i kampen mot hjärnans åldrande och kognitiva försämring.


Antocyaniner och flavonoler i blåbär kan passera den kritiska blod-hjärnbarriären och påverka hjärnan på lokal nivå. Jag skrev nyligen om en studie på blåbär och hjärnans åldrande. Resultatet av en studien publicerades nyligen i tidskriften Nutrition och visade att kosttillskott med blåbär kan bromsa försämrad mental funktion på mindre än 30 dagar.

Vindruvskärnextrakt är en betydande källa till naturligt förekommande fenolföreningar, kända för att stärka den strukturella integriteten av hjärncellerna och hjärnans nätverkceller. Resultaten av en studie som publicerats i tidskriften Fytoterapi Research, visade druvkärnextraktets förmåga att stimulera produktionen av nya hjärnceller. Forskarna kunde visa att föreningar i vindruvskärnextrakt aktiverar de gener som kontrollerar cellulär föryngring. Dessutom så kan vindruvskärnextrakt förstärka befintliga hjärnceller i hippocampus.

Läs mer: http://www.naturalnews.com/030927_grape_seed_extract_brain_health.html

Mer om kost och hälsa:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.smoothie-recept.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kolhydrater.org
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se