Biologiskt nedbrytbara plastkassar och Slow food

Jag är sedan länge engagerad i Slow food-organisationen och har skrivit om ekologiska, biodynamiska produkter och odlingsmöjligheter under 6-7 år. Under dessa år har vi gjort flertalet resor till Italien, Slow food-mässan i Turin och Slow food University i Bra, och för var gång, så blir jag allt mer fascinerad av deras fantastiska sätt att se på mat och miljön.

Slow food´s ledord är ”Gott”, ”Rent” och ”Rättvist”, vilket innebär att värna om maten vi äter, att tillaga den med kärlek och att
 använda hela råvaran, oavsett om det är kött eller en grönsak. Istället för att kasta blasten på en grönsak, delar av en frukt eller delar av ett djur, så använder man allt och värnar om att återvinna och kompostera. Slow food är dessutom mycket måna om biodynamisk odling och alla de produkter som blir allt mer ovanliga i världen och som riskerar att försvinna.


Slow food´s mässor, bjuds många bönder och producenter in. Oftast prioriteras småskalighet och enkelhet, samtidigt som det är viktigt med hantverk och hjärta i produktionen.

Italien är det land som grundat Slow food som organisation och grundaren Carlo Petrini ses som en stor förebild i hela landet. I Sverige startades Slow food av Carlo Basotti, som även idag är engagerad i organisationens styrelse.

Senaste nytt från det fantastiska Italien är att de från och med nyåret, förbjuder engångsplastpåsar i Italien. Detta är ett oerhört bra ställningstagande och innebär stor förändring, i och med alla de
 20 miljarder plastpåsar som Italienarna använde under förra året (300 plastpåsar per person).


Den nya lagen tillåter endast biologiskt nedbrytbara påsar och papperspåsar och de som säljer plastpåsar, som inte är nedbrytbara bestraffas med böter. Även i Frankrike diskuteras ett förbud och i England har Marks & Spencer slutat att ge bort påsar till sina kunder. I Irland infördes en lag 2002, som kräver att alla butiker ska ta betalt för alla kassar, vilket har minskat användningen med 90%. Även Spanien, Holland och Tyskland har följt i Irlands fotspår och har på så sätt minskat användningen markant.

DN

Läs mer om ekologisk mat, ekologiska råvaror och ekologisk odling:

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www..detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se