Bättre prestation och snabbare återhämtning vid träning och tävling

När du tränar behöver du gott om återhämtning, både genom vila och bra näringsämnen. Under ett träningspass uppstår slitningar i muskulaturen och skelettet. När du sedan vilar, använder kroppen material, såsom aminosyror och mineraler för att reparera musklerna och benen. Genom god återhämtning och bra tillgång på dessa näringsämnen, byggs kroppen allt starkare och mer tålig.


För lite näring och framförallt för lite mineraler och omega 3, kan ge slemhinnor som är torra, ben och muskler som inte erhåller den återhämtning och uppbyggnad som krävs, vilket innebär att det skapas ett katabolt (nedbrytande) syndrom i kroppen. För lite bra fetter och uppbyggande mineraler som magnesium och kalcium kan således öka skaderisken och minska återhämtningstakten.


5 tips för snabbare återhämtning och ökad prestation
 
Omega 3

1. Ät dagligt tillskott med omega 3, för att på så sätt skapa goda förutsättningar i dina vävnader, slemhinnor och dessutom förbättra blodgenomströmningen i kroppen. Tänk på att välja ett tillskott som är noga testat och som har högsta kvalité. Ett omega 3-tillskott som har tillverkats eller förvarats felaktigt kan innehålla härdade fetter. Omega 3 hittar du även i fisk, alger och oljor m.m.

Mineraler

2. Komplettera din kost med mineraler, såsom magnesium och kalcium. Magnesium krävs för upptag av kalcium, vilket innebär att du behöver dem båda. Även bor krävs för bra skelettuppbyggnad. Mineraler finns även i t ex gröna grönsaker som verkar basiska och motverkar försurning och nedbrytning av skelettet.


D-vitamin

3. Tillsätt även D-vitamin tillsammans med mineralerna, då D-vitamin hjälper till att föra ut kalcium i blodbanan. Om du har för lite D-vitamin, minskar upptag av kalcium i tarmen vilket kan ge brist. D-vitamin finns i kantareller (D2) och i fet fisk (D3).

Antioxidanter

4. Vid träning bildas mycket fria radikaler (celler som verkar nedbrytande). Motverka oxidation (fri radikalbildning) genom att äta mycket antioxidantrik mat såsom frukt, bär och grönsaker. Antioxidantrika bärblandningar kan vara ett bra tillskott i en mellanmålssmoothie eller som återhämtning tillsammans med en proteinkälla.


Proteiner (aminosyror)

5. Komplettera gärna din vanliga kost med protein i form av ett naturligt pulver, utan tillsatser som sötningsmedel och konserveringsmedel. Aminosyror krävs för kroppens återbyggnad, reparation samt för leverns avgiftning m.m.


Det är också viktigt att lära sig att andas rätt, för att på så sätt eliminera kolioxid som skapats under cellförbränningen. Minskade koldioxidhalter i kroppen, minskar risker för försurning. För att motverka inflammation i muskler och vävnad, kan omega 3 räcka långt, tillsammans med en sund, näringsrik kost, ordentligt med sömn och återhämtning.


Läs mer om träning, mat, antioxidanter och återhämtning:

www.motionstipset.se
www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info

www.zarahssida.se