Balans mellan natrium och kalium vid högt eller lågt blodtryck. Vikten av salt!

Jag skriver mycket om vikten av balans mellan natrium och kalium, främst eftersom det har en påverkan på blodtrycket men även då ett lågt kaliumvärde hör samman med låga kortisolvärden och utmattade binjurar. Nu har min goda vän Marianne Arnström översatt ett fantastiskt föredrag utav Barbara O´neill, där Barbara talar om natrium och kalium och dess balans. 

Barbara nämner följande viktiga områden för människor (och djur):

1. Syre: Du kan endast klara dig några minuter utan syre 
2. Vatten: Du kan endast klara dig ett par veckor utan vatten. Många uttrycker att de inte tycker om vatten, att de får svullna fötter när de dricker vatten eller att de måste kissa ofta vid intag av vatten. Dock, så bör det påpekas att den typen av symtom tyder på att vätskan inte tar sig in i cellerna på ett korrekt sätt. Detta förklarar jag senare i sammanfattningen. 
3 Natrium: Natrium kan krävas för att vattnet ska ta sig in i cellerna och omsättas korrekt. Natrium finns framförallt i havsvatten, då det saltet innehåller 92 mineraler. 30 % av havssaltets mineraler består av natrium, medan 50 % består av klorid. Det är viktigt att förstå att bordssalter är mycket skadliga och har en blodtryckshöjande effekt eftersom natrium höjer blodtrycket medan kalium har en blodtryckssänkande effekt. Inom industrin, så är det lättast att samla in natrium och klorid eftersom dessa kristalliseras först. Man bleker sedan kristallerna, tillsätter aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel och säljer det som vanligt bordssalt. Om du skulle injicera bordssalt direkt i blodet så dör du, vilket kan öka förståelsen för att det inte ger en naturlig balans mellan natrium och kalium. 

Inne i cellerna finns mest kalium, medan området utanför cellerna främst är rikt på natrium. I cellens cellmembran (skalet runt cellerna) finns en kalium/natrium pump som upprätthåller balansen mellan kalium och natrium. Vårt största intag av kalium kommer från frukt och grönsaker vilket innebär att lågt intag av grönsaker kan ge kaliumbrist. Om man utöver detta även använder sig av natriumrikt bordsalt,  så blir det för mycket natrium inne i cellerna och blodtrycket ökar. På så vis så stämmer läkarnas påstående om att bordssalt ökar blodtrycket MEN det är viktigt att förstå att bordssalt är en onaturlig form av salt. Havssalt ger inte den effekten och är mycket viktigt för människans kropp och vätskebalans. Kalium kan även bli lågt vid långvarig stress, då kroppens stresshormon kortisol styr kroppens salter. Lågt kalium kan alltså ge felaktig balans gentemot natrium, och kan bero på att man använder fel sorts salt, att det förekommer för mycket stress eller att man äter för kaliumfattig kost.

Dr De Langre har skrivit en bok om salt och beskriver hur han ordinerade celticsalt till de patienter som led av högt blodtryck. Celticsalt innehåller 82 mineraler och innehåller mineraler i en balanserad form. Himalyasalt innehåller endast 75 mineraler vilket gör celticsalt till ett bättre alternativ än himalayasalt. Celtic salt innehåller dessutom 3 olika magnesiumformer: magnesiumklorid, magnesiumbromide och magnesiumsulfat. 

Magnesium är viktigt vid vätskebrist, långvarig stress och/eller låga saltnivåer. Magnesium är en ”vattenhungrig” molekyl som kan hjälpa våra celler att dra till sig vätska. Du kan ta lite celtic salt på tungan innan varje vattenglas för att främja god vätskebalans. Vid högt blodtryck så kan du börja med storleken av ett sesamkorn. Barbara berättar att hon själv tar motsvarande 3 sesamkorn i mängd till varje vattenglas. Det magnesium som finns i saltet går in genom slemhinnorna i munnen och ut i kroppen där det hjälper till att dra in vätskan i cellerna. Detta är det snabbaste sättet att motverka uttorkning. 

Barbara berättar även om de receptorer som finns i tarmluddet och som också har behov av natrium för att föra in glukos i blodet. Mindre bra bordssalter är så starka att de kan förstöra smaklökarna. Det är därför många människor saltar sönder sin mat, trots att maten redan är saltad. Celticsalt har istället förmågan att förstärka matens smak, då den innehåller alla dessa fantastiska mineraler. Vi behöver natrium både för att få socker in i blodet och för att få in vätska i cellerna. Det bör också påpekas att kalcium inte kan komma in i cellerna utan vitamin D och när kalcium tar sig in i cellerna så följer andra mineraler med av farten. I cellernas membran finns en liten motor som börjar spinna när magnesium bidrar till att vätska tar sig in i cellen. Detta kan verka lika uppiggande som en kopp kaffe. Glukos kan inte ta sig in i cellerna utan insulin och när vi äter för mycket kolhydrater så blir cellen resistent, vägrar ta emot glukos och resultatet blir att kroppen producerar mer och mer insulin. Diabetes blir då ett faktum. 

Det bästa sättet att bli av med insulinresistens är att äta mindre kolhydrater samt öka intaget av protein, fibrer och bra fetter. Att diabetes är så vanligt i västvärlden beror till stor del på att vi äter för lite grönsaker, frukt och bär, att vi äter bordssalt istället för ett bra havssalt och för att vi är rädd för solen och använder solkrämer som minskar produktionen av vitamin D. Dessa livsstilsfaktorer gör att vi inte får tillräckligt med bra havssalt och felaktig mineralbalans, vilket gör att det inte kommer in vätska i cellerna. Det är därför vi får högt blodtryck, då kroppen ökar trycket för att pressa in salter i cellen. Det beror även på att kroppen inte har tillräckligt med mineraler och magnesium, att vi får för låga nivåer av D-vitamin, för mycket kolhydrater i vår kost eller att vi rör på oss i för liten utsträckning. 

Den iranska läkaren Dr Batmanghelidj har skrivit en mycket bra och spännande bok som heter: ”Din kropp skriker efter vatten”. Han var en politisk flykting i Iran och medan han satt i fängelse så vände sig andra fångar till honom eftersom han var läkare. Det enda han kunde rekommendera var vatten (då det inte fanns något annat att tillgå) och han noterade hur många fysiska problem som kunde rättas till med enbart vatten. Kroppen utsöndrar vätska genom njurarna, huden, tarmen och lungorna i en mängd om sammanlagt 2,5 liter per dygn. Detta innebär att vi behöver denna mängd rent vatten för att undvika att bli uttorkade. Vid låga vätskenivåer, så frisätter vi histamin. Histamin är ett hormon och en signalsubstans, som kan ställa till stora problem hos människor när det blir förhöjt. Den bästa antihistaminmedicin är således att dricka gott om rent vatten och det är också klokt att se över tarmfloran då viss sammansättning av tarmbakterier krävs för att bryta ner histamin optimalt. Många histaminkänsliga patienter minskar intaget av histaminrik kost, men detta är endast en kortsiktig lösning. Den långsiktiga lösningen är att balansera upp tarmfloran och dricka gott om rent vatten.

När kroppen behöver vätska så tar den vätska från slemhinnan i magen om det inte finns tillräckligt med vätska att tillgå. Detta innebär att lågt intag av vatten kan bidra till att magens slemhinna går från att vara tjock till att bli mer tunn och sårbar. Detta ökar riskerna för magsår, som innebär en nedbrytning av slemhinnans vävnad. Barbara berättar om en patient med magsår som hade fått diagnosen helicobacter pylori (magsårsbakterier). Hans ordinerade behandling var 4 antibiotiakurer under fyra månaders tid. Patienten lyssnade på Barbaras föredrag om hur den självläkande kroppen fungerade och upplevde hennes tankar som logiska. Han var villig att testa hennes rekommendationer och Barbara rekommenderade en tvådagars grönsaksjuicefasta samt att han drack rödalmsbarksdryck som är läkande för irriterade slemhinnor i mag-och tarmsystemet (går även bra med ekvatten). Utöver detta så fick han dricka vatten mellan alla sina måltider. Tidigare så drack han nästan 1 liter vatten till varje måltid men drack ingenting mellan måltiderna. När vi inte dricker mellan måltiderna, så blir slemhinnan i magsäcken väldigt tunn och saltsyran bryter ner vävnaden i magsäcken. Det behövs då ett team av ”sopinsamlare” som börjar städa upp döda vävnader och det är dessa som är helicobakter pylori. Detta är anledningen till varför helcobakter pylori förekommer vid alla former av magsår, då de är där för att städa upp konsekvenserna av den nedbrutna slemhinnevävnaden.
  
Ovan nämnda patient lyckades alltså lösa sina besvär genom att sluta med sin medicin, läka slemhinnorna med rödalmsbarksdryck, vila magen några dagar med hjälp av fasta och genom att dricka vatten vid rätt tidpunkt (mellan måltiderna och han slutade med vätskeintag en halv timme innan måltiden). Det som var orsak till hans besvär var att slemhinnan i hans magsäck var mycket tunn på grund av att han inte drack vatten vid rätt tillfällen under dagen. Saltsyran som bildas från magsäckens celler är både svampdödande och bakteriedödande. Det som händer när du dricker vatten tillsammans med din mat, är att du späder ut saltsyran så att den inte fungerar som den ska. Om du istället dricker vatten mellan måltiderna, så blir magslemhinnan tjock och saltsyran kan eliminera helicobacter pylori så att kroppen läker sig själv. 

Barbara berättar även att en av orsakerna till diabetes kan vara att kroppen är uttorkad eftersom bukspottkörteln inte kan tillverka alla de hormoner som behövs för att avsluta matsmältningsprocessen. Tex så påverkas våra hjärnceller av lågt vätskeintag, då de krymper om de inte har tillräckligt med vatten. Detsamma gäller kroppens leder, då vätskebrist kan innebära att den vätska som behövs till lederna (ledvätskan) används till andra funktioner, vilket kan ge värk och artros. I själva verket så kan denna typ av besvär handla om uttorkning.

Våra ögon behöver också vatten för att inte bli uttorkade, och i lungornas små aveoler finns också lite vätska. För att den vätskan inte ska försvinna så drar bronkerna ihop sig så man får svårare att andas vid vätskebrist. Lågt vätskeintag påverkar även blodtrycket, genom att uttorkning gör blodet tjockare. Detta påverkar blodtrycket eftersom hjärtat behöver pumpa hårdare för att blodet ska komma fram när det är tjockare. Kroppen behöver vatten till varje kroppsfunktion och vikten av vatten blir tydlig när man provar att endast dricka vatten, i kombination med bra havssalt som exempelvis celticsalt. Barbara berättar även om en man som kom till deras hälsohem. Han hade kronisk huvudvärk, hade igensatta lungor och ont i ländryggen. Barbara berättar att 75 % av den vikt som hålls upp av ländryggen hålls upp av vatten medan 25 % hålls upp av ligament och muskler. Det visade sig att mannen inte drack något vatten alls, utan endast drack Cocacola och kaffe. Mannens symtombild försvann på ett par veckor, när han drack mellan måltiderna enligt Barbaras rekommendationer. Hans besvär berodde på uttorkning, då både svart te, cocacola och kaffe har en uttorkande effekt på kroppen. Kaffe är så pass uttorkande att en kopp kaffe kräver 5 glas vatten för en återställd och god vätskebalans. Ett tips är också att du kan se på urinen om vätskeintaget ligger för lågt. Vid optimalt vätskeintag så blir urinen klar, medan lågt vätskeintag gör att urinen får en mer gulaktig färg. Tänk dock på att intag av B-vitaminkomplex kan bidra till att urinen blir mörkt gulaktig.

Även demens kan ha med uttorkning att göra, även om demens såklart kan ha flera orsaker. En av Barbaras patienter drack inget vatten alls innan behandling, och hennes demensliknande symtom försvann på 24 timmar när hon började dricka vätska mellan måltiderna. Hon drack små klunkar vatten under hela sin vakna tid i ett dygn och därefter hade hennes symtom helt avtagit.