B-vitaminer kan minska riskerna för stroke med 25 procent

Stroke är den fjärde vanligaste dödsorsaken i Amerika. En stroke ger nästintill inga varningar och kan samtidigt ge konsekvenser som talsvårigheter, svåra huvudvärkssmärtor, nedsatt kognition och andra livspåverkande symtom.

Riskerna för stroke ökar med åldern men beror också på näringsfattig, bristfällig kosthållning och inaktiv livsstil. Ny forskning i tidningen Lancet visar att de testpersoner som intog B-vitaminer, särskilt folat (Vitamin B9) från gröna grönsaker, fick ett fantastiskt stöd för att skydda kärlsystemet genom att sänka trombocytaggregationen och nivåerna av homocystein.


Forskare från Northwestern School of Medicine genomförde en meta-analys av åtta stora studier och fann att tillskott med folsyra minskade farliga nivåer av homocystein med 20 procent, samtidigt som det sänkte riskerna för stroke med 25%. För personer med risk för en andra stroke, sänktes riskerna med 18%.


Den mänskliga kroppen behöver folat för att syntetisera, reparera och metylera DNA vid celldelning och replikering. Folat hjälper också till att minska koncentrationen av homocystein i blodet. I en liknande meta-studie som publiceras i tidskriften PLoS ONE, fann forskare att tillskott med folsyra sänkte riskerna för en första hjärtinfarkt med 15%.

Förhöjda nivåer av homocystein orsakar att blodplättarna klumpar ihop sig, vilket ökar riskerna för en blodpropp i vårt blodomlopp eller i hjärtats kranskärl, vilket kan resultera i en hjärtinfarkt. Alla B-vitaminer är kända för att vara kritiska faktorer vid  förebyggande av hjärtsjukdomar och stroke, då de minskar arteriell plackbildning i kärlen och fungerar som en co-faktor i cellulär metabolism.


Brist på B-vitaminer och folsyra har samband med hjärnans åldrande och äldre människors kognitiva försämringar. Folat ger en grundläggande bas för nervhälsan och hjärnans åldrande. När reserverna blir för låga, så kan nedbrytande fria radikaler härja fritt i hjärnan.

I en studie syntes att de med lägsta nivåer av cirkulerande folsyra också hade ökad förekomst av försämrade kognitiva funktioner, sämre psykisk funktion och ökade risker för depression.


Bra källor för folat är bladgrönsaker och grönsaker som exempelvis spenat, sparris, persilja, broccoli och rödbetor. Om intaget av dessa är dåliga, så bör man också komplettera med folsyra. För att minimera riskerna för stroke, hjärtsjukdomar och kognitiv nedsättning bör intaget ligga på mellan 400 och 800 mcg dagligen, kompletterat med folat från födan.

Källa: NaturalNews

Mer om frukt, grönsaker och B-vitaminer:

www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.detox-guiden.se
www.detoxa.nu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se