Astaxanthin kan minska risk för kolit, inflammatoriska tarmsjukdomstillstånd

Genom att konsumera karotenoider från astaxantin erhålls minskade risker för utveckling av kolit, visar ny forskning. Kolit är en form av inflammatoriskt tarmsjukdomstillstånd, som även kan motverkas med andra antiinflammatoriska alternativ såsom proteasenzymer, omega 3, curcumin (ingrediens i gurkmeja), binjurestöd från örter eller binjureextrakt m.m.

Astaxanthin är det pigment som ger laxen dess rosa färg och flera studier visar att ämnet påverkar slemhinnan i tjocktarmen på ett positivt sätt, särskilt i samband med inflammationstillstånd. Ämnet ger även lägre halter av pro-inflammatoriska substanser, enligt studien som nyligen publicerades i Chemical-biology interaction.


Kolit är en inflammation som uppstår i tjocktarme och enligt  brittiska National Health Service (NHS), är ulcerös kolit en relativt vanlig sjukdom som drabbar cirka 100 000 personer i England per år. Kvinnor löper 30 procents större risk för att utveckla sjukdomen och dess skov är relaterade till livsstilsvanor såsom stress, trauma, kosthållning m.m. 

Andra inflammatoriska tillstånd i tjocktarmen är exempelvis Crohns sjukdom. Symtom på ulcerös colit och crohns sjukdom är buksmärtor, viktnedgång, diarré och svåra kräkningar. Dessa symtom ger också följdproblem såsom trötthet, sömnsvårigheter, näringsbrister, orkeslöshet, andra former av inflammation, ökad infektionsrisk m.m..

Source: Chemico-Biological Interactions
Volume 193, Issue 1, Pages 79-87
“Dietary astaxanthin inhibits colitis and colitis-associated colon carcinogenesis in mice via modulation of the inflammatory cytokines”
Authors: Y. Yasui, M. Hosokawa, N. Mikami, K. Miyashita, T. Tanaka

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se