Antioxidanter i äpplen ökar livslängden, visar ny studie

Ytterligare ett bevis hur antioxidanter i äpplen kan öka livslängden, har påvisats i en studie som publicerades i senaste utgåvan av tidningen Agriculture and Foodchemistry. Studien visade att antioxidanter i äpplen förlängde den genomsnittliga livslängden för fruktflugor med upp till 10 procent. Resultaten bekräftar liknande resultat från andra djurförsök som omfattar antioxidanter i äpplen. 


Forskare från kinesiska universitetet i Hongkong upptäckte att antioxidanter eller polyfenoler från äpplen omvände halterna av olika biokemiska substanser hos äldre fruktflugor. Dessa biokemiska markörer används för att mäta åldersrelaterade försämringar och kommande dödsfall p.g.a. ålderdom.


Antioxidantrika källor är frukt, bär och grönsaker, särskilt färgglada sådana, med röd och blå färg såsom äpplen, blåbär, hallon, svartvinbär, broccoli och olika superfruits. Fruktflugor används rutinmässigt som stand-in för människor i hundratals forskningsprojekt varje år. Det är således väldigt likt de resultat som vi ser hos människor.


Source: ACS’s Journal of Agricultural and Food Chemistry
Title: Apple Polyphenols Extend the Mean Lifespan of Drosophila melanogaster
Author: Zhen-Yu Chen et al.

www.kostkoll.se