Andling utveckling, HSP (high sensitivity person) och högkänslighet

Jag har skrivit en hel del om HSP (högkänslighet) och introvert och extrovert personlighet. Jag själv är extremt högkänslig och har förstått med åren, att min starka intuition och empati är delar av detta. Likaså som min ständiga oro och oförmåga att hålla andras energi på avstånd. Det har blivit sanslöst mycket bättre vartefter min andliga utveckling fortskridit men är en ständig utmaning.

Alla människor med HSP upplever detta personlighetsdrag på olika sätt men generellt så upplever många att de kan känna vad andra människor tänker och känner. De kan också uppleva att de är känsliga för dramatik, människor med mycket problem, höga ljud, starka dofter m.m. De har mindre lätt att vara kring överaktiva och stressade människor och blir lätt överväldigade av allt omkring dem.

Många av oss med HSP arbetar i hjälpande roller och har där en oerhörd hjälp av vår intuitiva förmåga. Vi kan lätt läsa mellan raderna och känna det andra upplever och således lätt se var de befinner sig och behöver.  Dock så innebär vår energimässiga gränslöshet att vi ofta bränner ut oss, tar på oss andras problem (medberoende) och oftast inte klarar för mycket människor, stora folksamlingar och för tunga och problematiska människor.

Teorierna om varför HSP uppkommer är många men framförallt så handlar det om ett överaktivt nervsystem och många känner igen sig i att det känns som att nervsystemet sitter en meter utanför kroppen. Här kan givetvis gott om lugnande mineraler som zink och magnesium (aktiverar det parasympatiska nervsystemet) samt ett raw food B-komplex hjälpa. Örter som brahmi och tulsi är fantastiska för att lugna kroppen och sinnet, och meditation och yoga brukar vara till fördel.

Många med HSP har detta personlighetsdrag från barndomen och i många fall pga de fått smyga utmed väggarna och känt av läget p.g.a. narcissistiska eller missbrukande föräldrar. De har blivit experter på att känna av var de har andra människor vilket sedan gör att de aldrig lär sig slappna av, trots att denna överlevnadamekanism redan fullgjort sitter syfte. Det finns även kopplingar till kroppsliga besvär, medberoende och dålig självkänsla då dessa personer allt som oftast fått höra att de är för känsliga och konstiga. Jag har alltid fått höra att jag är för känslig och känner igen mig väl i den fantastiska boken ”drunkna inte i dina känslor” där begreppet startsvag presenteras. Att ena dagen vara rädd som en liten hare, för att nästa dag vara stark som en oxe. Att ena stunden vara svag och gråtig och nästa stund känna att allt är möjligt. Med hjälp av insikt och personlig utveckling har jag lärt mig hantera dessa sidor och se dem som styrkor men de har bidragit med mycket stress och ambivalens genom livet :)

För min del stämmer många symtom och det började krypa fram redan tidigt då jag hellre umgicks med mig själv än med andra redan som litet barn. Liksom många andra HSP har jag gigantiskt behov av att vara i min egen ro och i lugnet. Jag blir väldigt lätt stressad och mår inte bra kring människor som själva är stressade eller som inte mår bra inom sig. Sedan skiljer det sig givetvis beroende på om man är introvert eller extrovert. De som är introverta har en tendens till att grubbla och fastna i sina tankar och känslor medan de som är extroverta sannolikt inte är lika känsliga. Att vara både introvert och HSP har varit en stor utmaning, främst eftersom de flesta tycker att man är konstig när man inte vill hänga i storstan, på krogen eller i gruppsammansättningar. Dagens norm är till stor del kopplad till snabb takt, prestation och det anses framgångsrikt att ha mycket inbokat. För mig kan jag högst ha 2-3 saker inbokade per dag och högst ett par dagar i veckan. Kanske låter konstigt och visst fungerar det att boka mer a saker men då med bekostnad på den inre balansen. Att ta det som det kommer och se till dagsformen i form av energi har således varit viktig. Samtidigt som det nog varit det svåraste för andra att acceptera. Att man inte kan boka saker tre månader innan för att man inte har en aning om utifall att det är en introvert eller extrovert dag. Och det är många som inte förstår och respekterar att man inte vill eller mår bra av att klämma in hundra saker och hela tiden stressa runt ;)

Att utveckla sig inom personlig utveckling, andlighet och kroppsnärvaro kan bidra till att man lättare förstår sig själv och varför man reagerar som man gör. Att gå till en vägledare eller en auraförmedlare som kan balansera upp systemet är också till god hjälp. Även hypnos och meditation har hjälpt många med HSP.

Idag finns ett stort antal böcker skrivna av Elaine Aron som dessutom har ett bra HSP-test på sin hemsida. Det finns även väldigt bra videos inom ämnet som tex denna som kortfattat tar upp symtom och tips kring HSP:

Det jag lärt mig av dessa år av växande förståelse inför mig själv och hur jag fungerar, är att aldrig skämmas inför den jag är. Idag vet jag att jag är känslig och att det är okej. Och jag väljer att inte utsätta mig för höga ljudnivåer mer än möjligen under korta stunder. Jag tränar inte i grupp och umgås endast med ett par vänner i taget. Jag bokar aldrig mer än jag vet att jag klarar oavsett andra människors åsikter och normer. Jag har flyttat ut på landet och ser fördelarna med den balans det ger att bo stillsammare och utan stadens sorl och energitäthet. Jag väljer inte heller att tillbringa tid mitt i stan mer än korta stunder, läser inte negativa nyheter i tidningen och ser inte på tv som oroar mig. Jag energisorterar dagligen och håller min energi genom att skilja på mig själv och andra. Jag har rensat bland vänner och bekanta och ser det som en nödvändighet att välja de som älskar mig som jag är och som ger fin energi. Jag sätter gränser och låter inte människor köra över mig längre. Jag är totalt ärlig och sann mot mig själv och andra och sätter mina behov först oavsett om andra har problem med det. Och givetvis är kost och rörelse viktigt så att kroppen har rätt byggstenar. Minska gärna ner på socker, gluten och mjölkprotein samt tillsatser, alkohol och annat som stressar och bryter ner kroppen. Det kan också kännas viktigt att få vara den man är på djupet och att ytliga relationer känns meningslösa. Samt att det yttre inte känns lika viktigt varvid smink och uppiffade kläder kanske hellre byts mot sköna bekväma kläder och en helt ren utstrålning fri från smink och annat. Som HSP kan man nästan känna sig falsk om och när man döljer sitt verkliga jag bakom en mask, även om det bara är i form av makeup. Man trivs liksom som allra bäst när alla tar en precis som man är :)

Föreläsningar och kurser hör till dåtidens slit och jag kommer numera inte att jobba med det alls. Istället välkomnar jag dem som verkligen vill förändra sitt liv, inte bara genom förändrad kost, utan på djupet. Där kan jag hjälpa på riktigt och det är också det jag är här för att göra. Smärre ytliga konsultationer överlåter jag hellre till andra. För mig är den djupa önskan om att lära känna sig själv, det jag vill ta del av. Vill du boka tid så är det alltså en god idé att du först frågar dig själv om du är redo att möta dig själv och göra de förändringar som krävs. Tänk också på att jag är nedlusad av mail, så håll gärna ditt mail kort och koncist… Tider finns från slutet på november, inte innan dess… ♥

Namaste

www.tidsbokning@zarahssida.se