Alvedon ger sämre levervärden på mindre än en vecka…!

Igår skrev jag om alla de ungdomar som överkonsumerar värktabletter mot huvudvärk och menssmärtor men även mot stress, övervikt och sömnproblem.

Den ansedde forskaren Richard Sharpe hävdar att paracetamoltabletten inte hade blivit godkänd om den hade lanserats idag.  Det är sannolikt helt riktigt, och vi har flera sådana hälsobovar som förmodligen inte hade godkänts, såsom socker, cigaretter och snus (nikotin) exempelvis.

SvD har valt att testa hur skadligt det är med värktabletter, eftersom de ofta framställs som skonsamma. När SvD´s tre reportrar testade att äta maxdosen av alvedon så försämrades ett av hans ­levervärde dramatiskt, och det redan efter en vecka. Alla tre försökspersoner lämnade dagliga test till Karolinska Universitetssjukhusets labb.

I den ansedda tidskriften Jama rapporteras om en studie där den rekommenderade maxdosen av paracetamol gav ökade Alat-värden hos en tredjedel av försökspersonerna. (Alat-värden är ett standardprov som indikerar leverskador)


Värktabletter har även kopplats till kronisk huvudvärk, njursvikt, magproblem och ofrivillig barnlöshet. En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast.

Källa: SvD

Mer om kost och hälsa:

www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kemikalier.eu
www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se