Allergiska korsreaktioner och allergiframkallande ämnen, såsom vasoaktiva aminer, lektiner och mögeltoxiner!

Vid allergi, så är det vanligt att du även reagerar mot andra ämnen, oavsett om de är släkt med varandra eller inte. Ett exempel är att de som är allergiska mot björkpollen, också kan reagera på stenfrukter, såsom äpple och päron. Allergiska reaktioner kan ge klåda, uppsvullnad, rinningar i ögonen m.m.


Andra exempel på korsreaktioner är (källa: Östergötlands landsting): 


Björk: hasselnöt, äpple, persika, körsbär, kiwi, valnöt, päron, mandel, plommon, rå potatis, morot


Gråbo: selleri, persilja, koriander, kamomill, morot, vitlök, curry, paprika, fänkål, solrosfrö, kummin, anis och andra korgblommiga växter


Gräs: Vete, tomat, melon
 
Ärtor: sojabönor, vitböna, jordnöt, linser, fänkål, guar, johannesbröd, dragant, kikärta, spritdrycker, lakrits
 
Persika
Aprikos, plommon, guave

 
Latex
Avokado, banan, kastanj, kiwi, nektarin, körsbär, plommon, benjaminfikus

 
Livshotande allergier kan uppstå från jordnötter, skaldjur, ägg, mjölk och fisk. Reaktioner kan även uppstå från livsmedel med histamin. Histaminallergi kan ge flertalet allergiska symtom: Läs mer om Histaminallergi

Andra ämnen som kan orsaka reaktioner, är tex vasoaktiva aminer som finns i avocado, citrusfrukter (även tyramin), jästa födoämnen och tomat. Se även upp med lecitiner i bönor, mögeltoxiner i hirs, kokosnötter, majs, nötter, sojabönor och spannmål samt tartrazin i juice. I korv finns både histamin, tyramin och natriumnitrat medan ost innehåller histamin, tyramin, fenyletylamin och mögeltoxiner.

Mögeltoxiner i nötter kan uppstå vid ekologisk odling, eftersom det inte används bekämpningsmedel mot möglet. Mögel och lektiner i bönor, kan försämra tarmmiljön och undviks allra enklast genom att du blötlägger nötterna/bönorna över natten i ljummet vatten. Gifterna och lektinerna släpper i vattnet. Samma sak med lätt rostning eller ångkokning. Om du reagerar på nötter som är oupphettade, men kan äta nötter som är tillagade, så beror det sannolikt på att det har en intolerans mot lektiner, snarare än att du är allergisk mot själva nöten.

www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.gravidkost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se