Aktivera barnen på sportlovet!!!

Stressiga kvällar, snöslask utanför dörren och knapert i kassan? Det är inte alltid lätt att motivera sig själv till rörelse och då ännu svårare att få barnen att röra på sina pigga ben. Det ultimata är naturligtvis att motionera varje dag och träna ombytt motion ett par gånger i veckan, detta oavsett om du är liten eller stor. Men det är inte alltid så det ser ut i den vanliga barnfamiljen. Stressa inte upp dig för det utan lär dig hitta roliga sätt för att stjäla tid till att motionera i er vardag och köp enkla roliga leksaker till de små.
 
Tänk på att motion är bra ”var dag” och genom att involvera hela familjen i shoppingrundan, städningen och den vardagliga matlagningen, så hittar ni stunder för både motion och tillsammans-tid. Köp ett billigt hopprep som barnen kan hoppa med eller en liten studsmatta som kan placeras i köket eller framför tv:n. Hoppa av tunnelbanan lite tidigare och använd cykeln när det är isfritt på vägen. Gör gärna det till en vana att göra en familjeutflykt till helgen och använd barnens fantasi om din egen tryter. Bestig ett miniberg, leta insekter, besök en närbelägen skog eller park. Genom att aktivera er tillsammans, så ökar möjligheten att ni alla ska hinna med er motion. Ta med barnen på simträningen eller till joggingspåret.
 
Kom igång-tips!!!


1  Rekommendationen är 30 minuters vardagsmotion för vuxna och 60 minuters vardagsmotion (aktiv lek, rörelse) för barn.


2. Var mer strukturerad i er rörelse 2-3 gånger i veckan och då kan en av dessa gånger vara en aktivitet på helgen. Det är bra om ni blir svettiga och får upp er puls!


3. Låt barnen tipsa om vad de vill prova för aktiviteter. Vissa av deras önsemål kommer att passa till vardagens träning, några kanske lämpar sig som helgutflykt och de mäktigaste kan placeras på lovet.


4. Motivera barnen till rörelse genom att hitta enkla sätt till vardagsmotion. Handla, laga mat, häng tvätten och gör det tillsammans!


5. Passa på att motionera till ställen då ni är på väg, eftersom det ger er frisk luft och nya intryck.


6. Lyft gärna blicken och titta på miljön, hus och arkitektur. Utomhusmotionen bli roligare och ni får ett härliga tillfälle då ni kan hitta på en ny berättelse för barnen.


7. Bästa motionen är aktiv lek och även vi vuxna kan motionera genom att leka oss varma. Billigt, roligt och enkelt!


8 Känn ingen stress över att få ihop motionen utan se det som en tid för att rensa hjärnan och ha roligt.


9. Motion för barn bör vara tävlingsfri och utan prestige. Motiovera och inspirera barnen till att själva prova!


10. Använd er omgivande miljö som redskap, så blir det mindre krångel och kostnaden blir lättare att ta!


Enkla och roliga aktivitetstips   


1. Lär dig och dina barn att jonglera! Köp mjuka bollar som är speciellt avsedda för jonglering. Detta är en superrolig utmaning som ger både starka armar, god koordinationsförmåga och många pigga skratt!
2. Sätt ihop en egen dans till barnens favoritlåt!


3. Ord och sakbingo! Bestäm ett eller två olika ord som har lika många bokstäver. På uppmaningen klara, färdiga, spring, så ska ni ge er iväg på jakt efter en sak som börjat på samma bokstav som bokstäverna i det valda ordet. Den som först får klart hela ordet är vinnare!


4. Köp hem ett färgglatt lager av bollar, hopprep och rockringar. Motionera tillsammans i tv-pauserna. 


5. Lägg en madrass på golvet som ni kan göra kullerbyttor på. Öva att stå på händer, stå på huvudet, stå i brygga eller hjula om ni har gott om plats.


6. Besök en närbelägen park eller skog och lek er varma. Spring och jaga varandra! Ta uppförsbackarna som extra träning, klättra i träd och försök hoppa häck över småhinder.


7. Gör en liten hinderbana inomhus eller utomhus. Använd saker som ni har hemma och lägg en madrass på golvet eller marken om det finns risk för att ni kan göra er illa.


8. På med regnkläder och hoppa och plaska i regn- och snöslasket.


9. Passa på att visa roliga övningar i skogsmiljön. Kast med liten sten, häv dig upp med hjälp av en stor gren, hoppa jämfota över stockar m.m.


10. Rita upp en hage som barnen kan hoppa i eller ett streck där de kan öva sin balans. Om ni bor i storstaden, så använd en vanlig tejp istället för krita.