Vitamin C och E för sänkt blodtryck

Jag skriver ofta om vikten av att dricka vatten och rensa i kärlen vid högt blodtryck, då dålig framkomst eller brist på vätska kan vara en orsak till högt blodtryck. Även belastade njurar kan vara en orsak, både från högt socker, och från mycket gifter och dålig kost, samt proteinrik kost.

I en randomiserad, dubbel -blind, placebo – kontrollerad studie med 120 män med essentiell hypertoni, syntes positiva förändringar i blodtrycket vid supplementering med vitamin C och E, under en period av åtta veckor. Hypertensiva patienter visade högre aktivitet av ( Na , K ) – ATPas och andel PUFA , samt lägre blodtryck, OS markörer och andelen SAFA, jämfört med placebo. Enkelt förklarat så minskade blodtrycket vid intag av vitamin C och E, sannolikt p.g.a. dessa vitamineras oerhört potenta antioxidativa förmåga. Forskningen tyder på att oxidativ stress (kopplat till förändringar i cellmembranets fettsyrakompositionen och fluiditet) spelar en nyckelroll i patofysiologin av essentiell hypertoni och kan förbättras med vitamin C och E.   

Reference:  ”Modulation of (Na,K)-ATPase activity by membrane fatty acid composition: therapeutic implications in human hypertension,” Rodrigo R, Miranda-Merchak A, et al, Clin Exp Hypertens, 2013 May 9; [Epub ahead of print]. (Address: University of Chile, Santos Dumont 999, Santiago, Chile).  

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu