Vita husets nya näringsguide rankar flingor, popcorn och chips som mer hälsosamt än ägg och kyckling

President Biden har skapat ett nytt system för att värdera livsmedel, där de blandar varumärken på sockrade majsflingor, godis och kategoriserar dem tillsammans med vanliga neutrala födoämnen. Godis som exempelvis Kit Kat likställs näringsmässigt med köttbullar och ägg, och varumärken används som om de är lika med livsmedel.

Länk till denna fascinerande näringsguide hittar du här: https://static-content.springer.com/esm/art%3A10.1038%2Fs43016-021-00381-y/MediaObjects/43016_2021_381_MOESM1_ESM.pdf

Odefinierat fullkornsbröd jämförs med varumärkesdefinierade ”flingor” och ”bars”. Det finns ingen skillnad mellan de produkter som är helfabrikat och hemlagat, och inte heller skillnad mellan ekologiska och besprutade produkter. I samma ordning som hos svenska livsmedelsverket, så rankar man kött, mejeriprodukter och fett som dåligt medan socker och skräpmat anses vara okej.

Som en parentes kan vara bra att tillägga att svenska livsmedelsverket är också bra på att kategorisera in livsmedel under varumärken. Exempelvis att man sätter etikett på att flingor är synonymt med Kelloggs Cornflakes, medan Wasa Knäckebröd är synonymt med hårt bröd. Bindens poängsystem drar dock detta ännu längre på ett helt otroligt galet sätt, med fokus på att människan ska äta skräp, istället för hemlagad bra mat. Kom också ihåg att alla dessa olika ”verk” drivs av branschen, exempelvis så är läkemedelsverket skapat av och för läkemedelsföretag medan livsmedelsverket är en lobbyorganisation för hel- och halvfabrikatsindustrin.

Nedan har jag samlat exempel från Vita husets näringsguide:

Margarin och olja definieras inte. Och här är gröna blad.
Nedan kommer ägg och kyckling. Där menar de att man inte ska äta skinnet på kyckling, där största delen av all näring finns. Och fett rankas, i vanlig ordnings, som dåligt utan någon som helst hänsyn till att fett krävs för många av kroppens funktioner. Exempelvis för att bilda könshormoner och bilda D-vitamin (kräver kolesterol).

Alla typer av kött anses dåliga och får låga poäng.

Sojaolja räknar de som bästa fett (?) och de räknar in bomullsfröolja bland matfett. Bomullsfröolja brukar inte vara godkänt som livsmedel alls och bomull är sannolikt det tyngst besprutade som finns på vår jord. Canola är raps och odefinierad vegetable oil kommer före olivolja? Det finns ingen skillnad mellan extra jungfruolja och pressade rester från tidigare pressning av oliver med värme och kemikalier tillsatta.

Kalv med sky anses vara lika onyttigt som pizza och hemlagad mat kommer långt ned, t ex svenska köttbullar som har långt mycket lägre score än snabbmat, godis och snacks.
Popcorn och chips är betydligt mer hälsosamt än kötträtter och ägg.

Här kommer också en intressant, kritisk artikel om just dessa näringspåståenden:
https://newstarget.com/2022-09-21-advisor-claims-lucky-charms-healthier-than-chicken.html

Det är Tuft University som gjort denna Food Compass och listorna finns från sidan 23 och framåt. Hela Food Compass går att läsa via denna länk: https://static-content.springer.com/esm/art%3A10.1038%2Fs43016-021-00381-y/MediaObjects/43016_2021_381_MOESM1_ESM.pdf

Den lanserades i tidskriften Nature i förra veckan.
Skapad av Tuft Foundation
https://now.tufts.edu/2021/10/14/ranking-healthfulness-foods-first-worst
Se här: https://now.tufts.edu/2022/05/09/eat-healthier-help-new-food-scoring-system

Mission & Impact

Tufts’ Food Compass was developed as a food product scoring system to assess the healthfulness of foods, beverages, and mixed dishes, as well as food choices, such as supermarket baskets, diets, and food company portfolios.

Den kallas redan den nya mat-bibeln av bloggare i USA.

Ja vad ska man säga. Nästa gång de gör en näringsguide, så är det nog att rekommendera att ta hjälp av någon som kan något om näring och hälsa. Det är iallafall fascinerande hur otroligt gärna de vill att människor ska hålla sig sjuka. De är verkligen dedikerade sin uppgift!