Viktökande bebis, GI-riktig semla och dåliga matrutiner

Viktökning för min bebis

Fråga:
Min dotter var liten redan när hon föddes 2615g 1 sep. Hon går långsamt upp i vikt, nu väger hon 5185g. Jag helammar samt ger henne smakportioner av barnmat med en klick smör i. Hur ska jag få henne att gå upp mer i vikt.
 
Svar:
Komplettera gärna med 1 tsk extra smör i varje måltid, så blir det extraenergi till lilltjejen. Tänk på att hon håller på och växer ikapp och kommer att så göra, så det är inget att oroa sig för när han följer sin kurva. Om du känner oro, så kontakta BVC för att få en extra vägning.

Sockerfri och GI-riktig semla

Fråga:
Jag vill att ni gör min semla med lågt GI värde. Utan socker och vetemjöl. Sötningsmedel och diverse andra tillsatser går bra.

Svar:
Vi rekommenderar inte sötningsmedel eller tillsatser. Tipset är att byta allt mjöl mot dinkelmjöl och gärna lite rågmjöl (föreslagsvis 1/3 av hela mjölmängden) Byt 1 dl socker mot 1 dl finhackade dadlar eller fikon. Gör samma sak med mandelmassan. Mixa sötmandel med dadlar eller fikon och då får ett kanongott alternativ.

Dåliga matrutiner för ungdomar

Fråga:
Mitt barn är 13 år och har dåliga matrutiner. Själv är jag ensamstående och jobbar sent och för det mesta måste min dotter göra maten själv. Hon brukar äta frukost men lunch äter hon bara ibland. Det svåraste är när hon kommer hem och då är väldigt hungrig men orkar inte ställa sig och laga mat. Eftersom hon också har träning mellan 18.99-20.00 och jag jobbar så blir det lätt att hon hoppar över middagen. Därför skulle jag behöva lite hjälp med hur man kan planera eftermiddagen, så att hon orkar med dagen.

Svar:
Mitt tips är att placera kvällsmåltiderna, så att hon äter ganska rejält vid 5-tiden innan hon tränar. Det gör att hennes matsmältning hinner avslutas innan hon ska träna klockan 18.00. När hon kommer hem efter träningen, så kan ett enkelt (men proteinrikt) kvällmål räcka. Försök att förberede måltiderna redan dagen innan, så att det inte blir så krångligt för er när ni kommer hem och det är bråttom. Har du för vana att alltid förbereda för morgondagen, så tar det inte längre tid än annars.