Växtextrakt kan ersätta natriumsalt och minska riskerna för högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdom

En ny studie visar att låg saltersättning från växter kan användas för att minska innehållet av natrium i livsmedel, i vissa fall med så mycket som 43 procent. Enligt studien ska inte smakerna försämras utan snarare vara mer anpassningsbara.

Forskningen publicerades nyligen i Food Research International och hänvisar framförallt till saltsmak från olika svampväxter som kan kombineras och användas för att ersätta natriumsalterna i livsmedel.


Växtsalter innehåller 43 procent mindre natrium än natriumklorid, vilket är toppen för de som behöver minska ner på sitt natriumintag. Forskningen genomfördes av institutionen för Food Science & Bioteknik vid Woosong University, Korea .

Liksom andra näringsämnen så är natrium ett viktigt näringsämne, som samarbetar med kalium. Låga nivåer på kalium och natrium, visar ofta på höga nivåer av kalcium och magnesium och tvärtom. Det  fysiologiska behovet av natrium beräknas till cirka 0,2 mg per dag, beroende på var dina värden ligger i utgångsläget. Högt intag av natrium är förknippat med högt blodtryck och flertalet hjärt- och kärlsjukdomar.


Source: Food Research International
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.foodres.2010.11.018
“A Salt Substitute with Low Sodium Content from Plant Aqueous Extracts”
Author: G-H. Lee

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kosttillskott-guiden.net
www.zarahssida.se